Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Marynowany bakłażan

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę zielonej cebulki (dymki)
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • trochę oliwy do posmarowania bakłażana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30min, aż puszczą sok.
  2. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno. Czosnek i cebulkę wymieszać z oliwą i octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  3. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i piec w temperaturze 180°C ok. 20- 25min, aż zmiękną i się lekko zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Należy pamiętać, aby bakłażana tylko skropić oliwą, a nie smażyć na oliwie, bo bakłażan wchłania dużo tłuszczu).

02

  1. Plastry zanurzyć w marynacie i odstawić na parę godzin, a najlepiej na dobę do lodówki. Po tym czasie bakłażan jest gotowy.

03

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Ala

Ja kroje baklazan w kostke i na parze gotuje, jest wtedy mieciutki i sliski ..przyjemnie rozplywa sie w ustach..zalewam oliwa i dodaje czosnek.Czasem w wersji z papryka, wczesniej upieczona.Pycha.

  Załączniki
 
  1. anja

ja mam przyjaciolke greczynke i ona zawsze baklazana moczy w wodzie po przekrojeniu.i tak okolo 30 do 40 min.i woda lekko sie zabarwia na ciemniejsza od tej wlasnie goryczki.nawet mozna raz zmienic wode.i wtedy jest pyszny

  Załączniki
 
  1. Monika

Bakłażan jest warzywem sezonowym w okresie letnim jest mniej gorzki, gorycz jest w skórce. Ja po prostu obieram go ze skórki, można też dodać ostrą papryczkę. w lodówce może stać parę dni a im dłużej stoi, tym jest lepszy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Marie solenie bakłażana ma pozbyć go gorzkiego smaku. Musiałaś trafić na starego bakłażana lub niedojrzałego.

  Załączniki
 
  1. Marie

Zrobiłam, wyglada jak na zdjęciu ale jest okropnie gorzki :/

  Załączniki
 
  1. Anna

Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie.
Spróbowałam swoich sił i albo coś poszło nie tak, albo ten przepis nie trafia w mój gust smakowy. Resztki wylądowały w koszu...

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Zrobilam , pyszne, polecam. Jadlam kilka razy baklażana ale nigdy mi nie smakowal. Ten przepis to strzal w dziesiątkę :roll:

  Załączniki
 
  1. trzcinowisko

ach...kocham bakłażana

  Załączniki
 
  1. hania-kasia

Fajny sposób na bakażana - bardzo apetycznie wygląda. Mam slabość do tego warzywa.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony