Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Marynowany bakłażan

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę zielonej cebulki (dymki)
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • trochę oliwy do posmarowania bakłażana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30min, aż puszczą sok.
  2. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno. Czosnek i cebulkę wymieszać z oliwą i octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  3. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i piec w temperaturze 180°C ok. 20- 25min, aż zmiękną i się lekko zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Należy pamiętać, aby bakłażana tylko skropić oliwą, a nie smażyć na oliwie, bo bakłażan wchłania dużo tłuszczu).

02

  1. Plastry zanurzyć w marynacie i odstawić na parę godzin, a najlepiej na dobę do lodówki. Po tym czasie bakłażan jest gotowy.

03

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 2 lat temu
    Ja kroje baklazan w kostke i na parze gotuje, jest wtedy mieciutki i sliski ..przyjemnie rozplywa sie w ustach..zalewam oliwa i dodaje czosnek.Czasem w wersji z papryka, wczesniej upieczona.Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anja · 3 lat temu
    ja mam przyjaciolke greczynke i ona zawsze baklazana moczy w wodzie po przekrojeniu.i tak okolo 30 do 40 min.i woda lekko sie zabarwia na ciemniejsza od tej wlasnie goryczki.nawet mozna raz zmienic wode.i wtedy jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Bakłażan jest warzywem sezonowym w okresie letnim jest mniej gorzki, gorycz jest w skórce. Ja po prostu obieram go ze skórki, można też dodać ostrą papryczkę. w lodówce może stać parę dni a im dłużej stoi, tym jest lepszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Marie[/b] solenie bakłażana ma pozbyć go gorzkiego smaku. Musiałaś trafić na starego bakłażana lub niedojrzałego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marie · 4 lat temu
    Zrobiłam, wyglada jak na zdjęciu ale jest okropnie gorzki :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie.
    Spróbowałam swoich sił i albo coś poszło nie tak, albo ten przepis nie trafia w mój gust smakowy. Resztki wylądowały w koszu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 6 lat temu
    Zrobilam , pyszne, polecam. Jadlam kilka razy baklażana ale nigdy mi nie smakowal. Ten przepis to strzal w dziesiątkę :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    trzcinowisko · 7 lat temu
    ach...kocham bakłażana:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hania-kasia · 7 lat temu
    Fajny sposób na bakażana - bardzo apetycznie wygląda. Mam slabość do tego warzywa.

Polub nas na ...

Początek strony