Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i aromatyczne. Są super alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, a w dodatku nie wymagają dużo pracy.
Składniki:
1kg ziemniaków
5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu (2 długie gałązki)
8 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10min.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Bardzo fajny przepis, z tym, że nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, ponieważ substancje odpowiedzialne za procesy wzdymania przechodzą do wody, w której moczy się fasola. Należy ...
Nigdy nie robiłam ogorkowej zupy bo jej nie lubię.. Ale teraz ze względu na dziecko które poszerza swoje smaki muszę zacząć hahah
Zobaczymy jak wyjdzie, jestem w trakcie
Najczęściej komentowane