Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
191 Komentarzy

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 dni temu
    Przepyszne wyszły!!! Pierwszy raz w życiu zrobiłam i rewelacyjnie mnie smakują!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 6 dni temu
    A czy mogę ciasto dać do lodówki na drugi dzień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arek · 11 dni temu
    Jeśli nie mam praski do ziemniaków? ?‍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andy · 15 dni temu
    Żałosne i słabe. Wszystko zgodnie z przepisem i kosz zapchany!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ania · 11 dni temu
      Słabe i żałosne to musiały być ziemniaki... Do kopytek tylko mączne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 1 miesięcy temu
    W końcu kopytka idealne dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miro · 1 miesięcy temu
    Nie czepiam się , ale myślę że kroiła osoba leworęczna. Mam rację ?
    Pozdro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał Kula · 2 miesięcy temu
    Przecież tu nie ma sera w przepisie, to będzie smakować paskudnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Monika · 1 miesięcy temu
      To są kopytka A nie leniwe. To jest różnica.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anna · 2 miesięcy temu
      przecież to są kopytka a nie leniwe :P do leniwych się dodaje ser :P
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Weronika · 15 dni temu
        U mnie na leniwe i kopytka mówiło się tak samo. Jeśli z serem to było kopytka na słodko lub z serem. Ja ze Szczecina (Rodzice z okolic poznania/konina) mąż z Oświęcimia i oni już mówią normalnie. Ale byłam w Szczecinie w mlecznym barze i tam leniwe to były leniwe na słodko a ja wzięłam do tego sos grzybowy
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Anna · 1 miesięcy temu
        Michal, "paskudnie" to ty komentujesz !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Stępnik · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam dziś na obiad były pyszne wszyscy zajadali się ze smakiem. Maluchy z keczupem a ja z cebulką pycha miam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Agnieszka
    Ja dodaję do ugotowanych ciepłych jeszcze ziemniaków zeszkloną cebulkę i po ostudzeniu ziemniaków dodaję dopiero jajko, pieprz i mąkę. Smacznego! polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwek · 2 miesięcy temu
    a maka ziemniaczana? nie wierze, ze nie dodajecie a w przepisie nie nadmieniono.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Natalii · 2 miesięcy temu
      Mąkę ziemniaczana daje sie do klusek śląskich nie kopytek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Usia · 2 miesięcy temu
      Bez ziemniaczanej mąki.
      Dopiero zrobiłam z samej pszennej, pyszne I delikatne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewka · 4 miesięcy temu
    Kopytka robię dość rzadko i zawsze korzystam z przepisu, z internetu. Przepis pierwszy, który się wyświetli, raz lepszy innym razem trochę gorszy. Ten jest super i już go sobie zapisuję. Wyszły przepyszne, delikatne. Dziś powtórka, dla utrwalenia. Bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Laura · 4 miesięcy temu
    A ja mam takie inne pytanie, czy można zamrozić te kopytka? Przed ugotowaniem, surowe, żeby móc w dowolnym czasie je ugotować już tylko. Dziękuję z góry za odpowiedź :).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Mariusz · 4 miesięcy temu
      Można, tylko najpierw mrozimy je okładając na tackach obok siebie, ale tak aby się nie dotykały , a dopiero później przekładamy do woreczka inaczej będą jedną wielką bryłą.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ania · 4 miesięcy temu
      Skoro pierogi można to czyba kopytka tez
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Przepyszne.... Wyszły rewelacyjne kopytka... Polecam serdecznie przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolka · 6 miesięcy temu
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam i wyszły bez zarzutu. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 miesięcy temu
    Przepyszne robiłam dziś pierwszy raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 6 miesięcy temu
    Pychotka Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alex · 8 miesięcy temu
    UWAGA Na pewno wyjdą jak postąpicie następująco: do MISKI włóżcie ZIMNE ziemniaki i mąkę po połowie ilości tzn., po połowie objętości a nie wagi, gram.. żeby to zrobić dokładnie uformujcie ziemniaki na połowę miski tak jakbyś chciał/ła przeciąć miskę z góry na pół. do drugiej symetrycznej połowy wsyp tyle mąki ile trzeba aby obie połowy były równe. Dodaj jajko i rękami formuj ciasto. sukces murowany !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 miesięcy temu
    A mi nie wyszły. Według przepisu. Kopytka rozplynely się w gotują ej wodzie

Polub nas na ...

Początek strony