Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
160 Komentarzy

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga Aktas · 3 miesięcy temu
    kiedy mam tylko 300g ugotowanych ziemniakow , jak rozlozyc przepis ? Co z jajkiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Idealnie podany przepis:) nawet dla początkujących kucharzy jak ja. Zawarte wszystkie ważne, choć na pozór wydawac by się mogło, nieistotne wskazówki, dzięki którym kopytka wychodzą przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Potwierdzam. Od dzieciństwa kopytka to moja ulubiona potrawa. Od kiedy mieszkanie w Kanadzie za nic mi do rzeczywistości nie chciały wyjść, a ten przepis jest rewelacyjny! Podpowiedź dla tych, co mają kiepskie ziemniaki+ dobrze je odparujcie. Musiałam też trochę dłużej gotować po wypłynięciu, jakieś 4-5 minut. Pyyychaaaa! Bardzo dziękuję za uszczęśliwienie mnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 1 lat temu
    Witam, chciałam zapytać, czy dałoby radę je zamrozić? Gdyby się zrobiło porcję większą niż by w domu zjedli?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Inka · 1 lat temu
      Oczywiscie mozna zamrozic nawet po ugotowaniu, rowniez np pierogi. Po przestudzeniu wkladam porcje w woreczki strunowe i do zamrazalnika. Nalezy pamietac, aby podmrozona juz zawartosc lekko w woreczkach kilka razy obrocic, by uniknac sklejenia sie smakolykow.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      ola · 1 lat temu
      Ja ukladam surowe na papierze w szufladzie zamrażalnika pozniej po zamarznieciu robie porcje w woreczkach foliowych tak samo robię z pierogami czy kluskami śląskim sprawdzony sposób
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inka · 1 lat temu
    Wg mnie na kopytka chyba najlepsze sa ziemniaki na piure / rozpadajace sie , tzw "sypkie"/. Czy mam racje ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariusz · 1 lat temu
    Rewelacyjny przepis, jasny i przejrzysty! Drugi raz w życiu robiłem kopytka :-) Poprzednie - oczywiście "kicha" :-( Teraz REWELACJA!!! :-) Podszedłem do tego sceptycznie, mając w pamięci poprzednią porażkę. Teraz jestem w szoku, że umiem :-) Idealnie dobrane proporcje i idealne kopytka. Należy pamiętać jednak o tym, żeby nie zawrzało w garze po wypłynięciu smakołyku Pierwsza porcja mi "zawrzała" i nie zdążyłem na czas, ale i tak da się zjeść Dzięki za przepis! Zostałem bohaterem w swoim domu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madda · 1 lat temu
    Przepis świetny !!! Robiłam pierwszy raz pełna obaw ale wyszły miękkie, pulchne i pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksander · 1 lat temu
    Witam.
    Nie wiem dlaczego kopytka po wypłynięciu i trzymaniu przez jeszcze około 3 min w garnku były "surowe" w środku, tzn. ciasto było dalej nieugotowane i nie do przełknięcia, po ponownym włożeniu do garnka zaczęły się rozpadać, ale środek dalej był niejadalny, wie ktoś może gdzie mogłem zrobić błąd podczas przygotowywania ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Inka · 1 lat temu
      Tak, istotnym skladnikiem dobrych kopytek, czy innych klusek kartoflanych sa dobre kartofle,biale, sypkie, rozpadajace sie. Tu gdzie mieszkam, niestety kartofle nadaja sie bardziej do uszczelniania szyb, zamiast kitu. W Polsce mozna znalezc na szczescie jeszcze "prawdziwe" kartofelki, takie " przedwojenne"., czego szczerze zazdroszcze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Xerita · 1 lat temu
      Istotne są moim zdaniem ziemniaki, ich rodzaj czy też gatunek, okazuje się, że nie wszystkie nadają się na "kluskowe" wyroby, spróbuj kiedyś z innych ziemniaków. W niektórych sklepach powoli pojawiają się już oznakowania, że dane ziemniaki są np. "sałatkowe" itp. Kiedyś się na to nie zwracało uwagi ale też wybór był mniejszy i babcie kupowały zawsze od "tego samego chłopa" teraz trzeba popróbować, które ziemniaki na co się nadadzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dziobaka · 2 lat temu
    Polecam przepis - wyszły puszyste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz · 2 lat temu
    Czesc,
    A ja chciałbym zwrócić uwagę na bardzo, bardzo eleganckie podanie, w sumie tylko kopytka, ale z pewnością na zwykłym talerzu nie wyglądałyby tak zacnie, przyciągnęła mnie elegancja z jaką przedstawiony jest przepis, dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Ja lubie z konfitura lub brazowym cukrem z cynamonem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Fajny przepis kopytka pyszne zwłaszcza z sosem i mięskiem. Tylko ja użyłam mąki żytniej ze względów dietetycznych :-) ale i tak wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martucha · 2 lat temu
    Przepis rewelacja!!! Pyszne kopytka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    Kopytka lekkie i puszyste. Przepis precyzyjnie napisany. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Polecam ten przepis! Kopytka wyszły lekkie i rozpływające się w ustach. Ogólnie super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 2 lat temu
    Pychota!!!!
    Dziś podalam na obiad rodzinka zachwycona.Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janusz · 2 lat temu
    ...jakies takie gumowate mi wyszły...nie wiem czemu?? Może za duzo maki albo za długo gotowałem??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 2 lat temu
    Pierwszą porcje za długo trzymałam w garnku i sie lekko rozleciały, ale później już byłam ostrożna i wyciągałam szybko, wyszły bardzo mięciutkie i puszyste, do tego zrobiłam zasmażkę z cebuli i szynki i sos pomidorowy mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Dzisiaj miałam okazję zrobić kopytka wg wyżej podanego przepisu(ziemniaki zostały z obiadu). Kopytka wyszły puszyste i rozplywajace się w ustach. pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Dziś zrobiłam. Wyszły bardzooo puszyste

Polub nas na ...

Początek strony