Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
176 Komentarzy

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 11 dni temu
    Pychotka Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alex · 1 miesięcy temu
    UWAGA Na pewno wyjdą jak postąpicie następująco: do MISKI włóżcie ZIMNE ziemniaki i mąkę po połowie ilości tzn., po połowie objętości a nie wagi, gram.. żeby to zrobić dokładnie uformujcie ziemniaki na połowę miski tak jakbyś chciał/ła przeciąć miskę z góry na pół. do drugiej symetrycznej połowy wsyp tyle mąki ile trzeba aby obie połowy były równe. Dodaj jajko i rękami formuj ciasto. sukces murowany !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 2 miesięcy temu
    A mi nie wyszły. Według przepisu. Kopytka rozplynely się w gotują ej wodzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lajla · 5 miesięcy temu
    Super przepis, który wykorzystałam. Wyszły kopytka rewelacyjne. Bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 5 miesięcy temu
    No to już wiem co będę robił na kolejny obiad. Zawsze mi się wydawało, że kopytka są trudne do zrobienia, a tu niespodzianka. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 miesięcy temu
    Czy mogę je przygotować wcześniej, a ugotować później ? Zostawić na sciereczce po uformowaniu i za np 2h ugotować? Czy będą się rozpadac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Niestety nie. Kopytka należy ugotować od razu. Później można je tylko odgrzać np. przesmażając na maśle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 miesięcy temu
    Przepyszne kopytka. Zawsze miałam problem zrobic dobre kopytka ale ten przepis jest niesamowity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 miesięcy temu
    Najlepsze kopytka jakie jadłam były mojej mamy.Nawet kopytka babci mojego męża czy teściowej nie mogły się rownac od kopytek mamy?rowniez robiła mięciutkie bo zawsze dawała mało mąki.Dzisiaj zrobiłam kopytka własnie z tego przepisu i co...Poprostu REWELACJA są PRZEPYSZNE!!! Mąż zachwycony.dziecko tez? Mięciutki,pulchne,rozpływają się w ustach(nawet nie trzeba gryzdz).Są tak dobre.ze po zjedzeniu czuje się niedosyt?.Tylko takie będę robić.Mamę teraz muszę zaprośić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 8 miesięcy temu
    Zawsze sie udaja , prosty i najlepszy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jana · 8 miesięcy temu
    Super przepis., idealne proporcje. Ziemniaki na kopytka ugotowałam mączaste . Do gotującej wody na kopytka dodałam łyżkę oleju i zrobiłam wir, wtedy wkładane kopytka nie przywierają do dna garnka. Kopytka wyszły mięciutkie, po prostu palce lizać. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 8 miesięcy temu
    Dlaczego robiąc wszystko z przepisu moje kopytka są "luźne"? Niby podsypywalam mąka, nie wiem co się stało ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Michal · 8 miesięcy temu
      Pewnie wielkosc jajka nie taka. Czesto w przepisach nie podaje sie wielkosci jaja, a między M a L jest duza roznica.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 miesięcy temu
    Bardzo dokładny przepis. Wreszcie napisano, że ziemniaki nalezy gotowa w osolonej wodzie.(inne przepisy pomijają ten szczegół)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Piko · 4 miesięcy temu
      To chyba oczywiste. Często się robi kopytka jak zostały ziemniaki z obiadu. Do obiadu chyba je solisz?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ola · 29 dni temu
        Ja nigdy nie solę ziemniaków, bo po co solić? Są pyszne bez soli. Ale Polacy wszystko solą i to w przesadnych ilościach... Poza tym, zawsze ziemniaki gotuję w mundurkach, by zachować więcej wartosci.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krystyna · 8 miesięcy temu
    ja zrobiłam wg innego przepisu i mi nie wyszły dlatego zaczęłam szukać i trafiłam tutaj, chcę zapytać czy wg tego przepisu zawsze wychodzą bez względu na rodzaj ziemniaków, bo ktoś mi mówił że to ma duże znaczenie, ja robiłam tak: ugotowałam ziemniaki, przecisnęłam przez praskę, poleżały do wystudzenia, zlepiłam kulę, przekroiłam na cztery cz. i jedną część wypełniłam mąką pszenną, dodałam dwie łyżki ziemniaczanej i jajko, wyrobiłam ciasto, wydawało się zupełnie prawidłowe ale w gotowaniu kopytka się rozbabrały, gotowałam krótko, może ktoś zechce mi napisać dlaczego , co zrobiłam żle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Witam,
    Z ilu kopytek składa się porcja ?

    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Pycha, robiłam 2 raz i też świetnie wyszły. Z masłem szałwiowym po prostu pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga Aktas · 1 lat temu
    kiedy mam tylko 300g ugotowanych ziemniakow , jak rozlozyc przepis ? Co z jajkiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      michu · 8 miesięcy temu
      Kłania się matematyka z trzeciej klasy:
      1kg ziemniaków - 200g mąki
      0,3kg ziemniaków - x
      x=200*0,3 = 60g mąki
      Reszta do "podsypywania"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Potwierdzam. Od dzieciństwa kopytka to moja ulubiona potrawa. Od kiedy mieszkanie w Kanadzie za nic mi do rzeczywistości nie chciały wyjść, a ten przepis jest rewelacyjny! Podpowiedź dla tych, co mają kiepskie ziemniaki+ dobrze je odparujcie. Musiałam też trochę dłużej gotować po wypłynięciu, jakieś 4-5 minut. Pyyychaaaa! Bardzo dziękuję za uszczęśliwienie mnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 2 lat temu
    Witam, chciałam zapytać, czy dałoby radę je zamrozić? Gdyby się zrobiło porcję większą niż by w domu zjedli?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Inka · 2 lat temu
      Oczywiscie mozna zamrozic nawet po ugotowaniu, rowniez np pierogi. Po przestudzeniu wkladam porcje w woreczki strunowe i do zamrazalnika. Nalezy pamietac, aby podmrozona juz zawartosc lekko w woreczkach kilka razy obrocic, by uniknac sklejenia sie smakolykow.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      ola · 2 lat temu
      Ja ukladam surowe na papierze w szufladzie zamrażalnika pozniej po zamarznieciu robie porcje w woreczkach foliowych tak samo robię z pierogami czy kluskami śląskim sprawdzony sposób

Polub nas na ...

Początek strony