Cukinia i bakłażan w jajku


Plastry cukinii i bakłażana obtoczone w jajku i usmażone na oleju. Mogą stanowić przekąskę lub dodatek na ciepło do dania głównego. Szczególnie polecam tak przygotowane warzywa osobom będącym na diecie low carb.
Składniki:
- cukinia
- bakłażan
- jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w szerz na plasterki o grubości ok. 5- 7 mm. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.
- Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w plasterki o grubości ok. 5 mm. Plasterki oprószyć solą i pieprzem.
- Tak przygotowane warzywa obtaczać w rozkłóconym jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.