Fasolka szparagowa w migdałach

Fasolka szparagowa (żółta lub zielona) obtoczona w drobno posiekanych migdałach. Jest to wersja niskowęglowodanowa i bezglutenowa, zastępnik klasycznej fasolki szparagowej z bułką tartą.

Składniki na ok. 4- 5 porcji (jako dodatek do obiadu):

  • ok. 600 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 30 g masła klarowanego lub extra
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości przez ok. 15- 20 minut. (Czas może się różnić w zależności, czy mamy młodą czy starszą fasolkę. Młoda gotuje się szybciej).
  2. Ugotowaną fasolkę odcedzić.
  3. Migdały w płatkach drobno posiekać. Podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.

2

  1. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę soli i fasolkę. Wymieszać, aby fasolka obtoczyła się w migdałach.
  2. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Fasolka szparagowa w migdałach