Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Rozcieńczony z wodą i z dodatkiem kostek lodu staje się pyszną lemoniadą gaszącą pragnienie. Można dodać go również do herbaty, czy koktajli.

Kwiaty najlepiej zbierać w porze rannej lub do południa (ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny) w dzień suchy i ciepły. Najlepiej jeśli bez rośnie z dala od ulicy. Syrop polecam przygotować od razu po zerwaniu kwiatów, gdy są one najświeższe.

Składniki:

  • 20 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty rozłożyć na białym papierze np. na tarasie, czy balkonie i pozostawić na ok. 1 godzinę, aby ewentualne robaczki mogły opuścić kwiaty. Po tym czasie przejrzeć kwiaty i gdyby jeszcze coś w nich pozostało żyjącego usunąć. Można baldachami delikatnie potrząsnąć. Nie polecam mycia baldachów, aby nie utracić aromatu. Jeśli byłoby to konieczne to można je wypłukać, ale np. w misce z wodą (oby tylko nie była to woda bieżąca, która wypłucze pyłek z kwiatów).
  2. Odciąć drobne gałązki z kwiatami. Najlepiej zrobić to nożyczkami bezpośrednio nad garnkiem. (Grube łodygi nadałyby goryczy).
  3. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Gorącym syropem zalać kwiaty, zamieszać, przykryć garnek talerzem i pozostawić do ostygnięcia. Chłodny syrop odstawić na 2- 4 dni w chłodne, ciemne miejsce. (Ja wkładam do lodówki). Raz dziennie zamieszać.
  4. Po tym czasie syrop przecedzić przez gazę lub pieluchę tetrową. Zagotować i od razu przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić i postawić na zakrętkach do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli syrop zostanie wypity w przeciągu kilku dni, nie trzeba go zagotowywać, tylko od razu wstawić do lodówki).
  5. Syrop można przechowywać w ciemny miejscu np. w piwnicy od 6- 12 miesięcy. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 1800 ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Syrop z kwiatów czarnego bzu Syrop z kwiatów czarnego bzu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony