Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

ser feta w oliwie

Ser feta w oliwie można oczywiście kupić w sklepie, ale po pierwsze jest dość drogi, po drugie można go łatwo przygotować w domu, a po trzecie domowa wersja jest według mnie bardziej aromatyczna. Tak przygotowana feta, jak również oliwa, w której jest zanurzona, nadają się super jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 250g sera feta
  • 1 czerwona papryczka peperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 długa gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • ok. 250ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokroić w kostkę.
  2. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
  4. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
  5. W słoiku ok. 500ml lub większym układać warstwowo: trochę sera, czosnku, papryczki, rozmarynu i tak kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać ziołami prowansalskimi i zalać oliwą.
  6. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 dni.

Uwaga: Jeśli oliwa zgęstnieje trochę w słoiku, to nic nie szkodzi. Przed użyciem należy wówczas wyciągnąć słoik z 1 lub 2 godziny wcześniej z lodówki.

03

02

04

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    Marto do max. 2- tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Jak długo może postać taki słoiczek w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Chcialam zapytac ktora olive z oliwek dodajesz ciemna czy Jasna Bo nie widac na zdienciu dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kot · 6 lat temu
    [quote][quote]wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych ;)[/quote]

    koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka, rozmaryn - fermentują...
    A fetę w oliwie uwielbiam i na pewno spróbuję wyczarować taki piękny słoik pozdrawiam[/quote]

    Niestety dodatki rzeczywiście fermentują, ale jest na to sposób: przed dodaniem ich, należy oliwę podgrzać (ale aby nie zawrzała) i tyle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nemi · 6 lat temu
    Kiedyś robiłam taką fetę, muszę wrócić do takiej domowej:) Śliczne zdjęcia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila s plate · 6 lat temu
    [quote]wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych ;)[/quote]

    koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka, rozmaryn - fermentują...
    A fetę w oliwie uwielbiam i na pewno spróbuję wyczarować taki piękny słoik pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Pysznie wygląda :))) Robie podobny serek, ale z sera białego- też wychodzi boski- zwłaszcza do kanapek w włoskim stylu, czy makaronu :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smakowidło · 6 lat temu
    Świetny pomysł!... super się Twoja feta prezentuje na zdjęciach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    silasmaku · 6 lat temu
    Idealny przepis! Taka feta musi być wspaniała do różnych sałatek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moe pasje - estyka · 6 lat temu
    wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony