Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ser feta w oliwie

Ser feta w oliwie można oczywiście kupić w sklepie, ale po pierwsze jest dość drogi, po drugie można go łatwo przygotować w domu, a po trzecie domowa wersja jest według mnie bardziej aromatyczna. Tak przygotowana feta, jak również oliwa, w której jest zanurzona, nadają się super jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 250g sera feta
  • 1 czerwona papryczka peperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 długa gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • ok. 250ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokroić w kostkę.
  2. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
  4. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
  5. W słoiku ok. 500ml lub większym układać warstwowo: trochę sera, czosnku, papryczki, rozmarynu i tak kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać ziołami prowansalskimi i zalać oliwą.
  6. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 dni.

Uwaga: Jeśli oliwa zgęstnieje trochę w słoiku, to nic nie szkodzi. Przed użyciem należy wówczas wyciągnąć słoik z 1 lub 2 godziny wcześniej z lodówki.

03

02

04

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Joanna Moderator

Marto do max. 2- 3 tygodni.

  Załączniki
 
  1. Marta

Jak długo może postać taki słoiczek w lodówce?

  Załączniki
 
  1. Kasia

Chcialam zapytac ktora olive z oliwek dodajesz ciemna czy Jasna Bo nie widac na zdienciu dziekuje

  Załączniki
 
  1. kot

wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych


koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka,...

wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych


koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka, rozmaryn - fermentują...
A fetę w oliwie uwielbiam i na pewno spróbuję wyczarować taki piękny słoik
pozdrawiam


Niestety dodatki rzeczywiście fermentują, ale jest na to sposób: przed dodaniem ich, należy oliwę podgrzać (ale aby nie zawrzała) i tyle

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Nemi

Kiedyś robiłam taką fetę, muszę wrócić do takiej domowej Śliczne zdjęcia

  Załączniki
 
  1. Kamila s plate

wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych


koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka,...

wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych


koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ja do oliw smakowych podchodziłam kilka razy i zawsze miałam wrażenie, że dodatki - czosnek, papryka, rozmaryn - fermentują...
A fetę w oliwie uwielbiam i na pewno spróbuję wyczarować taki piękny słoik
pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Pysznie wygląda )) Robie podobny serek, ale z sera białego- też wychodzi boski- zwłaszcza do kanapek w włoskim stylu, czy makaronu )

  Załączniki
 
  1. Smakowidło

Świetny pomysł!... super się Twoja feta prezentuje na zdjęciach

  Załączniki
 
  1. silasmaku

Idealny przepis! Taka feta musi być wspaniała do różnych sałatek

  Załączniki
 
  1. moe pasje - estyka

wow! musi byc pyszne! Koniecznie wypróbuję Tym bardziej że się przymierzam teraz do oliw smakowych

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony