Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Gofry a'la pizza

Pikantne gofry z ciasta drożdżowego, z dodatkiem salami, pieczarek, cukinii, papryki i sera żółtego. Bardzo smaczne jako przekąska na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze pasuje do nich sałatka z zielonej sałaty.

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 100g masła
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pieczarek (ok. 170g, waga samych pieczarek po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 200g salami
  • 4 łyżki startego sera żółtego np. parmezan, ementaler
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, lekko ciepłą wodą i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Cukinię i paprykę umyć i oczyścić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić drobno. Pieczarki odsączyć na sitku i pokroić drobno. Cukinię, paprykę i pieczarki przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Salami pokroić w małą kostkę.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
  5. Do ciasta dodać cukinię z papryką i pieczarkami, salami i ser żółty. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać.
  6. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
  7. Nałożyć ciasto. (Ciasto jest raczej gęste. Należy rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni gofrownicy). Gofry smażyć na złoty kolor.
  8. Podawać na ciepło lub zimno.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.hausfrauenseite.de

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Gofry a'la pizza Gofry a'la pizza

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Izka

Trafilam dzisiaj na ten przepis i uważam że jest bardzo oryginalny i wart wypróbowania czy pieczarki mogą być świeże zamiast takich z puszki? I czym można zastąpić cukinię? Może cebulą?

  Załączniki
 
  1. Magda

pizzowe gofry! jakie to swietne! :-)

  Załączniki
 
  1. Mienta

to musi być pyszne dodaję do ulubionych

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony