Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

Szparagi zapiekane w folii

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • szparagi białe lub zielone
  • szynka parmeńska
  • masło
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
  3. Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).

02

  1. Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).

04

  1. Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.

03

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halina · 3 lat temu
    [i]Po raz pierwszy ugotowałam zielone szparagi i podałam je wraz z bułką tartą
    na masełku.Były pyszne!!!
    Teraz spróbuję powtórzyć to z białymi
    szparagami. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anu · 5 lat temu
    Coś mi nie tak wyszło - od strony główek były pyszne ale od drugiej strony lekko gorzkawe... Jadłam pierwszy raz szparagi (białe) więc nie wiem czy tak powinny smakować czy może za małą część odłamałam? (odrzucałam jakąś 1/4 końcówki, która sama się złamała po zgięciu szparaga). Ale część "główkowa" PYCHA! Mięciutka i maślana skąd ta gorycz w drugiej końcówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 5 lat temu
    [quote]Z czym najlepiej podawać?[/quote]

    Moim skromnym zdaniem ....z rybką :-0
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 5 lat temu
    Świetny przepis ! Zrobiłam lekką modyfikację : użyłam zielonych szparagów , dodatkowo oprószyłam szparagi pieprzem i .... piekłam bez folii (w domu brak ) .Często będę wracała do tego przepisu !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 5 lat temu
    Z czym najlepiej podawać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renegat · 5 lat temu
    Właśnie czekam na żonkę :P i wynalazłem ten przepis na szparagi 8) I Oby mi wyszedł ! a wyjdzie już wiem :lol: .
    Proste przepisy z ekskluzywnych składników są najlepsze Dzięki :lol: szykuje się super kolacja :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gatka · 5 lat temu
    Jadłam kiedyś szparagi u znajomych i powiedziałam sobie że to takie mdłe,bez smaku i nie dla mnie.Mój chłopak mnie poprosił bym mu takie danie ze szparagów przygotowała i wówczas znalazłam ten przepis i jeden inny na gotowane,z ziemniaczkami,jajkiem w koszulce i sosem holenderskim posypanym szynką parmeńską i wiecie co..?To jest moje danie popisowa a smak doskonały.Dziękuję Kochana za super przepis i życzę wszystkim smacznego...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANNA · 5 lat temu
    Po raz pierwszy zjadłam szparagi z apetytem takim daniem nie powstydzę się serwując na przyjęciu oczwiście ładnie podać bez folii -rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Droga Pani
    Przepis dobry jeśli ktoś konsumuje na okrągło tylko schabowego albo mielone. Nie doprawione. To tak jakbym wrzuciła dwa składniki do zapiekania, które jakoś do siebie pasują i polała w maśle. Średnie - znajomym bym tego nie podała. Szkoda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    Zapiekamy surowe szparagi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kaska · 6 lat temu
    Czy szparagi nalezy wczesniej ugotac czy surowe(zielone) zapiekamy w piekarniku w szynce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marcin · 6 lat temu
    proponuje odrobinę tartego imbiru doł.ożyc do tych szparagów. Ale naprawdę odrobinę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K. · 6 lat temu
    Przed chwilą zrobiłam i wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [b]Gabi[/b] fajnie, że pierwsze szparagi tak dobrze wypadły :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gabi · 6 lat temu
    pierwszy raz w życiu jadłam szparagi...i na pewno nie ostatni! przepyszne, smakowite, palce lizać....mniam!!! dzieki za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 7 lat temu
    były pyszne, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dre · 7 lat temu
    [quote]moje wyszy ladniejsze[/quote]

    One mają smakować, a nie ładniej wyglądać. To nie McDonald
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ann · 7 lat temu
    moje wyszy ladniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zjedz_mnie · 7 lat temu
    Apetycznie się prezentują ;]

Polub nas na ...

Początek strony