Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Szparagi zapiekane w folii

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • szparagi białe lub zielone
  • szynka parmeńska
  • masło
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
  3. Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).

02

  1. Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).

04

  1. Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.

03

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Halina

    [i]Po raz pierwszy ugotowałam zielone szparagi i podałam je wraz z bułką tartą
    na masełku.Były pyszne!!!
    Teraz spróbuję powtórzyć to z białymi
    szparagami. :lol:

  • Anu

    Coś mi nie tak wyszło - od strony główek były pyszne ale od drugiej strony lekko gorzkawe... Jadłam pierwszy raz szparagi (białe) więc nie wiem czy tak powinny smakować czy może za małą część odłamałam? (odrzucałam jakąś 1/4 końcówki, która sama się złamała po zgięciu szparaga). Ale część "główkowa" PYCHA! Mięciutka i maślana :) skąd ta gorycz w drugiej końcówce?

  • Monia

    Z czym najlepiej podawać?


    Moim skromnym zdaniem ....z rybką :-0

  • Monia

    Świetny przepis ! Zrobiłam lekką modyfikację : użyłam zielonych szparagów , dodatkowo oprószyłam szparagi pieprzem i .... piekłam bez folii (w domu brak :D ) .Często będę wracała do tego przepisu !

  • Jarek

    Z czym najlepiej podawać?

  • Renegat

    Właśnie czekam na żonkę :P i wynalazłem ten przepis na szparagi 8) I Oby mi wyszedł ! a wyjdzie już wiem :lol: .
    Proste przepisy z ekskluzywnych składników są najlepsze :) Dzięki :lol: szykuje się super kolacja :P

  • Gatka

    Jadłam kiedyś szparagi u znajomych i powiedziałam sobie że to takie mdłe,bez smaku i nie dla mnie.Mój chłopak mnie poprosił bym mu takie danie ze szparagów przygotowała i wówczas znalazłam ten przepis i jeden inny na gotowane,z ziemniaczkami,jajkiem w koszulce i sosem holenderskim posypanym szynką parmeńską i wiecie co..?To jest moje danie popisowa a smak doskonały.Dziękuję Kochana za super przepis i życzę wszystkim smacznego...

  • ANNA

    Po raz pierwszy zjadłam szparagi z apetytem takim daniem nie powstydzę się serwując na przyjęciu oczwiście ładnie podać bez folii -rewelacja

  • Anna

    Droga Pani
    Przepis dobry jeśli ktoś konsumuje na okrągło tylko schabowego albo mielone. Nie doprawione. To tak jakbym wrzuciła dwa składniki do zapiekania, które jakoś do siebie pasują i polała w maśle. Średnie - znajomym bym tego nie podała. Szkoda.

  • Zapiekamy surowe szparagi.

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony