Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bruschetta z pomidorami

Typowa włoska przystawka, składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i oliwą. W wersji klasycznej podawana jest z pomidorami pokrojonymi w kostkę i bazylią lub cebulką.

Składniki:

  • 1 ciabatta (w zastępstwie długa bułka pszenna lub bagietka)
  • 3- 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona cebulka (dymka), szczypiorek lub bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ciabattę pokroić na kromki.
  2. Czosnek obrać. Jeden ząbek czosnku przekroi wzdłuż na pół (lub 3 części) i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  3. Pomidory naciąć delikatnie od góry na krzyż, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimne wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  4. Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 10- 15 minut lub podpiec przy ustawieniach grilla.

2

  1. Pomidory rozłożyć na jeszcze ciepłym grzankach.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Bruschetta z pomidorami Bruschetta z pomidorami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Natalia Twerd

To jest poprostu pyszne !!! Jeszcze lepiej smakuje kiedy grzanki natrze sie czosnkiem. Polecam !!

  Załączniki
 
  1. kasia

wyglądają bardzo apetycznie!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony