Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babeczki z mięsem mielonym

Smaczne, wytrawne babeczki z ciasta kruchego z nadzieniem z mięsa mielonego, zapiekane z serem. Najsmaczniejsze na ciepło.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • mozzarella (ok. 220g)
  • sól, pieprz (ewentualnie zioła)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • masło (lub margaryna) do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Na końcu wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Formę na muffinki wysmarować masłem (lub margaryną).
  4. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o średnicy ok. 12cm. Ciastem wykleić wgłębienia w formie. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Do środka włożyć mięso mielone.
  2. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Na mięsie ułożyć plasterki pomidora.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki. Ok. 5- 10 minut przed końcem pieczenia na pomidorach ułożyć mozzarellę i piec dalej, aż ser się roztopi.

Czas:

Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babeczki z mięsem mielonym Babeczki z mięsem mielonym Babeczki z mięsem mielonym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Gocha

Doskonały przepis !!! Ja do farszu dodałam jeszcze pieczarki bo strasznie lubię takie połączenie i wyszły wyśmienite !

  Załączniki
 
  1. Anna

Witam,
Przepis super, babeczki wychodzą świetne, ale żeby mięso nie wychodziło suche dodałam kilka łyżek zmiksowanych pomidorów z puszki i odparowałam. Mniam

  Załączniki
 
  1. BARBARA

Proponuję zalać mięsko rozstrzepanym jajkiem ze śmietaną i startym serem będą pyszne a mięso nie będzie suche

  Załączniki
 
  1. Joanna

Witam, chcualabym sie podzielic moim zdaniem na temat babeczek. Wyszly dobre, ale nie zachwycily nas swoim smakiem. Sadze, ze czegos tu brakuje, mieso jest zbyt suche po wyjeciu ich z piekarnika.
Moze innym poprostu taki smak odpowiada.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. madzik1984

czy moge uzyc takiego kupnego ciasta kruchego,czy to z przepisu jest inne?
i jak grubo powinno byc rozwalkowane?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    madzik1984

Może być kupne ciasto kruche. Smakowo nie mam porównania, bo nie używam kupnego

  Załączniki
 
  1. Kasia

Pięknie wyglądają te babeczki, fajny pomysł:-)

  Załączniki
 
  1. Justiina

Babeczki wyszły mi świetne, wszyscy zachwalali Ciasto wychodzi bardzo fajne i smaczne. Ogólnie super przepis. Polecam!

  Załączniki
 
  1. Lusia

Czy można najpierw upiec same babeczki a dopiero potem zapiekać z nadzieniem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lusia

Tak, tylko musisz każde wgłębienie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć np. fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia (tak jak się podpieka ciasto kruche np. na tartę). Jeśli ciasto będzie upieczone, to następnie dodaj mięso,...

Tak, tylko musisz każde wgłębienie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć np. fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia (tak jak się podpieka ciasto kruche np. na tartę). Jeśli ciasto będzie upieczone, to następnie dodaj mięso, pomidor i ser i piecz tylko do momentu roztopienia się sera.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Justiina

Bardzo ciekawy przepis, jednak mam pytanie nim zacznę robić. Czy zamiast sera mozzarella mogę użyć zwykłego żółtego sera?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justiina

Tak, oczywiście.

  Załączniki
 
  1. Jedzonko Malucha

Rewelacyjne! Te babeczki wyglądają niesamowicie smakowicie! Pachną mi przez ekran hehe. Podobaja mi sie zdjęcia, sa rewelacyjne...ale przepis jest równie fantastyczny! Prosty, szybki i w sam raz dla dzieci!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony