Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy
Babeczki z mięsem mielonym

Smaczne, wytrawne babeczki z ciasta kruchego z nadzieniem z mięsa mielonego, zapiekane z serem. Najsmaczniejsze na ciepło.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • mozzarella (ok. 220g)
  • sól, pieprz (ewentualnie zioła)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • masło (lub margaryna) do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Na końcu wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Formę na muffinki wysmarować masłem (lub margaryną).
  4. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o średnicy ok. 12cm. Ciastem wykleić wgłębienia w formie. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Do środka włożyć mięso mielone.
  2. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Na mięsie ułożyć plasterki pomidora.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki. Ok. 5- 10 minut przed końcem pieczenia na pomidorach ułożyć mozzarellę i piec dalej, aż ser się roztopi.

Czas:

Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babeczki z mięsem mielonym Babeczki z mięsem mielonym Babeczki z mięsem mielonym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gocha · 4 lat temu
    Doskonały przepis !!! Ja do farszu dodałam jeszcze pieczarki bo strasznie lubię takie połączenie i wyszły wyśmienite !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Witam,
    Przepis super, babeczki wychodzą świetne, ale żeby mięso nie wychodziło suche dodałam kilka łyżek zmiksowanych pomidorów z puszki i odparowałam. Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    BARBARA · 6 lat temu
    Proponuję zalać mięsko rozstrzepanym jajkiem ze śmietaną i startym serem będą pyszne a mięso nie będzie suche
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Witam, chcualabym sie podzielic moim zdaniem na temat babeczek. Wyszly dobre, ale nie zachwycily nas swoim smakiem. Sadze, ze czegos tu brakuje, mieso jest zbyt suche po wyjeciu ich z piekarnika.
    Moze innym poprostu taki smak odpowiada.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madzik1984 · 7 lat temu
    czy moge uzyc takiego kupnego ciasta kruchego,czy to z przepisu jest inne?
    i jak grubo powinno byc rozwalkowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Pięknie wyglądają te babeczki, fajny pomysł:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justiina · 7 lat temu
    Babeczki wyszły mi świetne, wszyscy zachwalali:) Ciasto wychodzi bardzo fajne i smaczne. Ogólnie super przepis. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusia · 7 lat temu
    Czy można najpierw upiec same babeczki a dopiero potem zapiekać z nadzieniem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, tylko musisz każde wgłębienie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć np. fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia (tak jak się podpieka ciasto kruche np. na tartę). Jeśli ciasto będzie upieczone, to następnie dodaj mięso, pomidor i ser i piecz tylko do momentu roztopienia się sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justiina · 7 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis, jednak mam pytanie nim zacznę robić. Czy zamiast sera mozzarella mogę użyć zwykłego żółtego sera?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jedzonko Malucha · 7 lat temu
    Rewelacyjne! Te babeczki wyglądają niesamowicie smakowicie! Pachną mi przez ekran hehe. Podobaja mi sie zdjęcia, sa rewelacyjne...ale przepis jest równie fantastyczny! Prosty, szybki i w sam raz dla dzieci!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 7 lat temu
    Rewelacja! Świetnie wyglądają, bardzo smakowicie

Polub nas na ...

Początek strony