Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

rogaliki_ziemniaczane

Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • jajko
  • ok. 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • sól, pieprz
  • 125g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Masło roztopić.
  3. Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu i mąkę. Zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
  6. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
  7. Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi posklejać.

02

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. na złoty kolor.
  3. W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.

03

04

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony