Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Rogaliki ziemniaczane z fetą

Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • jajko
  • ok. 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • sól, pieprz
  • 125g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Masło roztopić.
  3. Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Zagniatać ciasto, dosypując makę, na jednolitą masę. (Ilość mąki zależy od ziemniaków. Może okazać się, że 500g to za dużo, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo).
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. (Drugą połowę ciasta przykryć ściereczką).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  6. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
  7. Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi dobrze skleić.

2

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut na złoty kolor.
  3. W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rogaliki ziemniaczane z fetą Rogaliki ziemniaczane z fetą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Marta

Dziś właśnie robiłam rogaliki i czy może ktoś mi powiedzieć czemu ciasto słabo się zawijało i rozrywało?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Dodałaś za dużo mąki.

  Załączniki
 
  1. maria

jak dla mnie za dużo proszku do pieczenia

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dzis robilam te rogaliki, jednak zamiast fety wolzylam boczek i cebule pokrojone w kostke i podsmazone. byly przepyszne :P

  Załączniki
 
  1. Basia

w ilu stopniach piec rogaliki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Basia

Basiu, 200 stopni góra- dół, popatrz w pkt. 5.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. magda

z czym można jesc te rogaliki? może jakis sosik? jakieś pomysły?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Magdo, Rogaliki podaję same, jako przekąskę. Sos mi tutaj nie pasuje, prędzej dip.

  Załączniki
 
  1. lena

robilam wczoraj i wyszly super!!!

  Załączniki
 
  1. Dorota

są naprawdę super,dzisiaj je robiłam i wyszły identyczne :-)

  Załączniki
 
  1. Ania

moje posypalam posiekanym slonecznikiem tez wyszly dobre

  Załączniki
 
  1. mniamusne.blox.pl

Podobają mi się bardzo Zapisuje do wypróbowania!

  Załączniki
 
  1. moje pasje

wyglądają i zapowiadaja sie super Moje smaki

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony