Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Smażone plantany

Smażone plantany

Plantany, czyli banany warzywne wyglądają jak przerośnięte banany. Są dużo większe od zwykłych bananów i nie nadają się do jedzenia na surowo. Najsmaczniejsze są mocno dojrzałe. Wyglądają wówczas jak mocno przejrzałe banany. Ich skórka będzie wówczas żółta, z plamami brązowymi/ czarnymi. Im ciemniejsza skórka, tym plantan jest bardziej słodki. (Zwykły banan o takim wyglądzie nadawałby się prawie do wyrzucenia lub szybkiego przetworzenia chociażby na koktajl). Tak dojrzałe plantany mają żółto- pomarańczowy miąższ.
Banany warzywne są trudno dostępne. Jeśli jednak uda się Wam je dostać to polecam kupić właśnie  mocno dojrzałe. Można kupić również zielone i pozostawić je w kuchni, aż dojrzeją.
Poniżej proponuję szybką i prostą przystawkę/ przegryzkę z tych bananów. Smażone na głębokim oleju plasterki przypominają frytki, ale w przeciwieństwie do nich są słodkie w smaku. Można podawać je z dipem z serka, creme fraiche lub gęstą, kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • banany warzywne
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1 cm.
  2. Olej rozgrzać w garnku. Plasterki bananów smażyć do zarumienienia w głębokim oleju (jak frytki). Gotowe wyciągać i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Posolić.
  3. Podawać na ciepło lub zimno. (Lepsze są na ciepło).
 

Kuchnia:

Latynoamerykańska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł Krawiec · 1 miesięcy temu
    To nieprawda, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Jedynie dojrzewają znacznie dłuzej. Dojrzałe plantany można spozywać tak samo jak zwykłe banany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MiLLi · 2 miesięcy temu
    Hi...Super!!! U mnie wisza i dojrzewaja.
    W Auchan kupilam juz ciemne i poczekalam 2dni.Upieklam w domu i przynioslam na Grilla Urodzinowego.No dla wszystkich nowoscia bylo ale smakowalo.
    Apropo.Kiedys jadlam rybke dorade z pomidorami czy w sosie pomidorowym nie wiem jak to okreslic i ostra papryczka chilli taka co 'Oni' uzywaja, do tego byl ryz.Ostre, ze palilo...ale jakie pyszne.Moze mi wiesz o co mi 'chodzi'.
    Kuchnia Afrykanska jest pyszna;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona Kruk · 2 miesięcy temu
    U nigeryjczykow zwane dodo, dodatek do np, fasoli gotowanej. Posolic sie powinno przed smazeniem Ponadto polecam uzywac brazowe juz plantain, nie zielone czy ledwo zolte. Jesli kupicie niedojrzale to zawiarzcie w siatce i potrzymajcie pare dni w jakiejs szafce. Sa pyszne, podpisano: Dziewczyna Nigeryjczyka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MiLLi · 2 miesięcy temu
    Hi...a ja jadlam u Nigeryjczykow jak robila mi dziewczyna warkoczykowate dready.Pyszna przystawka 'Mamma' piekla tyle ze dla wszystkich starczylo a ja tyle razy sie napatrzylam, ze bez problemow sama je juz umie robic.
    Kupowalam w Afrykanskich sklepach.
    Jejku teraz beda dostepne w Lidlu w Polsce akurat na majowke;)
    Zacieram raczki na moj jeden z ulubionych przysmakow.

  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara Siliańczuk · 1 lat temu
    Słodka wersja kartofli. Szału nie ma bo to taki owoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klementynka · 3 lat temu
    Ja też pierwsze słyszę a w dodatku przeczytałam "Smażone palanty" haha:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karmel-itka · 3 lat temu
    nigdy czegoś takiego nie jadłam, a o plantanach pierwsze słyszę (aż wstyd się przyznać!). Muszę kiedyś koniecznie spróbować.

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony