Smażone plantany


Smażone plantany
Plantany, czyli banany warzywne wyglądają jak przerośnięte banany. Są dużo większe od zwykłych bananów i nie nadają się do jedzenia na surowo. Najsmaczniejsze są mocno dojrzałe. Wyglądają wówczas jak mocno przejrzałe banany. Ich skórka będzie wówczas żółta, z plamami brązowymi/ czarnymi. Im ciemniejsza skórka, tym plantan jest bardziej słodki. (Zwykły banan o takim wyglądzie nadawałby się prawie do wyrzucenia lub szybkiego przetworzenia chociażby na koktajl). Tak dojrzałe plantany mają żółto- pomarańczowy miąższ.
Banany warzywne są trudno dostępne. Jeśli jednak uda się Wam je dostać to polecam kupić właśnie mocno dojrzałe. Można kupić również zielone i pozostawić je w kuchni, aż dojrzeją.
Poniżej proponuję szybką i prostą przystawkę/ przegryzkę z tych bananów. Smażone na głębokim oleju plasterki przypominają frytki, ale w przeciwieństwie do nich są słodkie w smaku. Można podawać je z dipem z serka, creme fraiche lub gęstą, kwaśną śmietaną.
Składniki:
- banany warzywne
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Banany obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1 cm.
- Olej rozgrzać w garnku. Plasterki bananów smażyć do zarumienienia w głębokim oleju (jak frytki). Gotowe wyciągać i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Posolić.
- Podawać na ciepło lub zimno. (Lepsze są na ciepło).
Kuchnia: |
Latynoamerykańska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.