Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Smażone plantany

Smażone plantany

Plantany, czyli banany warzywne wyglądają jak przerośnięte banany. Są dużo większe od zwykłych bananów i nie nadają się do jedzenia na surowo. Najsmaczniejsze są mocno dojrzałe. Wyglądają wówczas jak mocno przejrzałe banany. Ich skórka będzie wówczas żółta, z plamami brązowymi/ czarnymi. Im ciemniejsza skórka, tym plantan jest bardziej słodki. (Zwykły banan o takim wyglądzie nadawałby się prawie do wyrzucenia lub szybkiego przetworzenia chociażby na koktajl). Tak dojrzałe plantany mają żółto- pomarańczowy miąższ.
Banany warzywne są trudno dostępne. Jeśli jednak uda się Wam je dostać to polecam kupić właśnie  mocno dojrzałe. Można kupić również zielone i pozostawić je w kuchni, aż dojrzeją.
Poniżej proponuję szybką i prostą przystawkę/ przegryzkę z tych bananów. Smażone na głębokim oleju plasterki przypominają frytki, ale w przeciwieństwie do nich są słodkie w smaku. Można podawać je z dipem z serka, creme fraiche lub gęstą, kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • banany warzywne
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1 cm.
  2. Olej rozgrzać w garnku. Plasterki bananów smażyć do zarumienienia w głębokim oleju (jak frytki). Gotowe wyciągać i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Posolić.
  3. Podawać na ciepło lub zimno. (Lepsze są na ciepło).
 

Kuchnia:

Latynoamerykańska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Paweł Krawiec

To nieprawda, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Jedynie dojrzewają znacznie dłuzej. Dojrzałe plantany można spozywać tak samo jak zwykłe banany.

  Załączniki
 
  1. MiLLi

Hi...Super!!! U mnie wisza i dojrzewaja.
W Auchan kupilam juz ciemne i poczekalam 2dni.Upieklam w domu i przynioslam na Grilla Urodzinowego.No dla wszystkich nowoscia bylo ale smakowalo.
Apropo.Kiedys jadlam rybke dorade z pomidorami czy w sosie...

Hi...Super!!! U mnie wisza i dojrzewaja.
W Auchan kupilam juz ciemne i poczekalam 2dni.Upieklam w domu i przynioslam na Grilla Urodzinowego.No dla wszystkich nowoscia bylo ale smakowalo.
Apropo.Kiedys jadlam rybke dorade z pomidorami czy w sosie pomidorowym nie wiem jak to okreslic i ostra papryczka chilli taka co 'Oni' uzywaja, do tego byl ryz.Ostre, ze palilo...ale jakie pyszne.Moze mi wiesz o co mi 'chodzi'.
Kuchnia Afrykanska jest pyszna

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iwona Kruk

U nigeryjczykow zwane dodo, dodatek do np, fasoli gotowanej. Posolic sie powinno przed smazeniem Ponadto polecam uzywac brazowe juz plantain, nie zielone czy ledwo zolte. Jesli kupicie niedojrzale to zawiarzcie w siatce i potrzymajcie pare dni w...

U nigeryjczykow zwane dodo, dodatek do np, fasoli gotowanej. Posolic sie powinno przed smazeniem Ponadto polecam uzywac brazowe juz plantain, nie zielone czy ledwo zolte. Jesli kupicie niedojrzale to zawiarzcie w siatce i potrzymajcie pare dni w jakiejs szafce. Sa pyszne, podpisano: Dziewczyna Nigeryjczyka

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. MiLLi

Hi...a ja jadlam u Nigeryjczykow jak robila mi dziewczyna warkoczykowate dready.Pyszna przystawka 'Mamma' piekla tyle ze dla wszystkich starczylo a ja tyle razy sie napatrzylam, ze bez problemow sama je juz umie robic.
Kupowalam w Afrykanskich...

Hi...a ja jadlam u Nigeryjczykow jak robila mi dziewczyna warkoczykowate dready.Pyszna przystawka 'Mamma' piekla tyle ze dla wszystkich starczylo a ja tyle razy sie napatrzylam, ze bez problemow sama je juz umie robic.
Kupowalam w Afrykanskich sklepach.
Jejku teraz beda dostepne w Lidlu w Polsce akurat na majowke
Zacieram raczki na moj jeden z ulubionych przysmakow.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Barbara Siliańczuk

Słodka wersja kartofli. Szału nie ma bo to taki owoc.

  Załączniki
 
  1. klementynka

Ja też pierwsze słyszę a w dodatku przeczytałam "Smażone palanty" haha

  Załączniki
 
  1. Karmel-itka

nigdy czegoś takiego nie jadłam, a o plantanach pierwsze słyszę (aż wstyd się przyznać!). Muszę kiedyś koniecznie spróbować.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony