Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Orzechy solone

Pyszne przypieczone orzeszki solone. Przepis podsunęła mi moja koleżanka z Kosowa, która ma je zawsze w zapasie w domu. Wykorzystuje zawsze orzechy laskowe lub migdały. Dlatego i ja użyłam również laskowych. W krajach arabskich tak przygotowane orzechy podawane są często w restauracjach jako przegryzka do wina.

Składniki:

  • 400g orzechów laskowych
  • 2 białka
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Białko przełożyć do miski i rozkłócić trzepaczką lub widelcem. (Tylko chwilę, nie należy białka ubijać).
  2. SDodać sól i orzechy. Całość wymieszać.
  3. LBlachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wyciągać rękami z miski (pozwalając, aby nadmiar białka ociekł) i układać na papierze do pieczenia.
  4. Blachę z orzechami włożyć do piekarnika i dopiero teraz ustawić piekarnik na 200°C (grzałka góra- dół). (Orzechy powinny się powoli prażyć).
  5. Piec 18- 20min. Orzechy należy przemieszać ze 2- 3 razy. (Będą przyklejać się do papieru).
  6. Gotowe orzechy wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia.
  7. Kolejno przełożyć do słoików i zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu do ok. 3 tygodni.

Uwaga: Orzechy można jeść ze skórką lub bez niej. Bardzo ładnie oddziela się od orzecha. Jak kto lubi.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Orzechy solone Orzechy solone

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony