Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Orzechy solone

Pyszne orzeszki solone w wersji domowej. Przepis podsunęła mi moja koleżanka z Kosowa, która ma je zawsze w zapasie w domu. Wykorzystuje orzechy laskowe lub migdały. W krajach arabskich tak przygotowane orzechy podawane są często w restauracjach jako przekąska do wina.

Składniki:

  • 400g orzechów laskowych
  • 2 białka
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka przełożyć do miski i rozkłócić trzepaczką lub widelcem. (Tylko chwilę, nie należy białka ubijać).
  2. Dodać sól i orzechy. Całość wymieszać.
  3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wyciągać rękami z miski (pozwalając, aby nadmiar białka ociekł) i układać na papierze do pieczenia.
  4. Blachę z orzechami włożyć do piekarnika i dopiero teraz ustawić piekarnik na 200°C, grzałka góra- dół. (Orzechy powinny się powoli prażyć).
  5. Piec ok. 18- 20 minut. Należy przemieszać je podczas pieczenia 2- 3 razy. (Orzechy będą przyklejać się do papieru).
  6. Gotowe orzechy wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia.
  7. Następnie przełożyć do słoików i zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu do ok. 3 tygodni.

Uwaga:

  • Orzechy można jeść ze skórką lub bez niej. Bardzo ładnie oddziela się od orzecha. Jak kto lubi ;).

Kuchnia:

Bałkańska

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Orzechy solone Orzechy solone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony