Kwiaty cukinii w tempurze


Pyszna, wykwintna i chrupiąca przekąska. Należy podawać ją na ciepło, od razu po usmażeniu. Jest wówczas chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatna. Polecam podawać z sałatą i świeżym pieczywem np. focaccią.
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.
Składniki:
- ok. 15 kwiatów cukinii
Ciasto naleśnikowe:
- 80g mąki pszennej
- 170ml gazowanej wody mineralnej
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
- Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
- Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Wlewać wodę i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajko i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem. Ciasto nie powinno być gęste).
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
- Kwiaty zanurzać w cieście i od razu układać na patelni. Smażyć z obu stron przez parę minut.
- Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać od razu.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!