Tortilla na zimno z kapustą i kremem awokado

Tortilla z kremem z awokado i serka kremowego, czerwoną i białą kapustą oraz pomidorem. Pyszna, sycąca przekąska np. zamiast kanapki, lunch do pracy lub w upały lekki, bezmięsny obiad.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • ok. 8 placków z tortilli np. pszennej o średnicy ok. 24 cm
  • ok. 100 g białej kapusty
  • ok. 100 g czerwonej kapusty
  • 4 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
  • 70 g ogórków korniszonych
  • 1 marchewka
  • 4 średniej wielkości pomidory

Dip z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Białą i czerwoną kapustę poszatkować drobno i przełożyć do miski.
  2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Ogórki pokroić w małą kostkę.
  4. Marchewkę, ogórki i posiekaną zieloną cebulkę dodać do miski i wymieszać.

6

  1. Przygotować dip: Serek kremowy przełożyć do wysokiej miski. Dodać miąższ z awokado, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszarpane na drobno listki bazylii i pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką pastę.

7

  1. Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
  2. Placki smarować dipem, pozostawiając odstępy od brzegów. Na jednej stronie placka rozłożyć sporą garść kapusty. Na kapuście rozłożyć po 3 plasterki pomidora.

2

  1. Zawinąć placek od spodu, aby był tylko od góry otwarty, a od spodu, żeby nic nie wypadało.

3

  1. Następnie zwinąć ściśle od strony z nadzieniem.

4

5

  1. Gotową tortillę można od dołu zawinąć w kawałek papieru śniadaniowego lub do pieczenia, aby lepiej się trzymała, jeśli nie będzie zjedzona od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tortilla na zimno z kapustą i kremem awokado