Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczone ziemniaki z nadzieniem

Pieczone ziemniaki z nadzieniem

...

Składniki:

  • 1 pita bread round
  • parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
  • 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 3-4 łyżki mleka
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • trochę soku z cytryny
  • 100g boczku lub szynki
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
  2. Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
  3. Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć  na patelni na oleju.
  4. Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
  5. Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
  6. Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pieczone ziemniaki z nadzieniem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. daydreambeliever

Pyszności! Ja czasami nadziewam takie ziemniaczki salatką śledziową (ogórek, śmietana, itp.) to też super ze sobą gra! Polecam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony