Pieczone ziemniaki z nadzieniem


Pieczone ziemniaki z nadzieniem
...
Składniki:
- 1 pita bread round
- parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
- 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
- 3-4 łyżki mleka
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- trochę soku z cytryny
- 100g boczku lub szynki
- natka pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
- Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
- Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na oleju.
- Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
- Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
- Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.