Sałatka z kapusty pekińskiej i serem feta

Wspaniała sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Idealna na różne imprezy, śniadanie, kolację, a także do zabrania np. jako lunch do pracy. Jest prosta, smaczna i łatwa do przygotowania.

Składniki na ok. 6 porcji (ok. 1,8 litra):

  • pół kapusty pekińskiej
  • pierś z kurczaka
  • ok. 1 litra domowego bulionu warzywnego (kupnego lub ewentualnie z kostki rosołowej, czy proszku)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 g sera feta
  • ½ szklanki słonecznika (ok. 70g)
  • kilka łyżek majonezu (według uznania, mniej więcej 5 łyżek)
  • sól (niedużo) i pieprz czarny, mielony

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka ugotować na bulionie (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej) do miękkości. Wyciągnąć z bulionu, ostudzić i pokroić w kostkę.
  2. Kapustę poszatkować.
  3. Kukurydzę odsączyć na sitku.
  4. Ser feta pokroić w kostkę.
  5. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
  6. Kapustę, pierś z kurczaka, ser, słonecznik, kukurydzę i majonez połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (Nie dawać za dużo soli! Sałatka jest już słona od fety.)

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z kapusty pekińskiej i serem feta