Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Sałatka warzywna na ciepło

Bogata, kolorowa i smaczna sałatka przygotowana na ciepło. Może być serwowana, jako ciepła przystawka lub też stanowić samodzielne, lekkie danie. Pyszna z czosnkowymi grzankami tostowymi.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe, młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • ok. 50 g czarnych lub zielonych oliwek
  • trochę soku cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Grzanki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dressing:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne i opłukać. Cukinie i bakłażana umyć.
  2. Paprykę pokroić w grube kawałki.
  3. Cukinie pokroić w słupki.
  4. Bakłażana pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki.
  5. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy i podsmażyć paprykę. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni przysmażyć cukinie. (Jeśli będzie potrzeba dodać trochę oliwy). Przełożyć do miski. Następnie obsmażyć bakłażana na ok. 4 łyżkach oliwy. Dodać do miski i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
  7. Fetę pokroić w kostkę.
  8. Cebulę i fetę dodać do usmażonych warzyw.
  9. Przygotować grzanki: Odkroić skórki z chleba tostowego i kromki pokroić w kostkę.
  10. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku.
  11. Łyżkę oliwy rozgrzać. Dodać pokrojony chleb z czosnkiem i usmażyć grzanki.
  12. Oliwki przekroić na pół i dodać do miski z warzywami.
  13. Przygotować dressing: Musztardę wymieszać w miseczce z octem i łyżką oliwy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  14. Przygotowanym sosem polać warzywa z fetą. Podzielić na porcje i posypać grzankami.

Źródło: Zmodyfikowany przepis ze strony: www.bildderfrau.de

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka warzywna na ciepło

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony