Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Bogata, kolorowa i smaczna sałatka. Sałatka jest przygotowana na ciepło. Może być serwowana, jako ciepła przystawka lub też stanowić samodzielne, lekkie danie. Szczególnie pasują mi w tej sałatce czosnkowe grzanki tostowe.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe, młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 120ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • trochę soku cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 150g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 75g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, cukinie i bakłażana umyć.
  2. Paprykę oczyścić i pokroić w grube kawałki.
  3. Bakłażana pokroić w plasterki.
  4. Cukinie pokroić w słupki.
  5. 75ml oliwy rozgrzać na patelni i przysmażyć porcjami paprykę, cukinie i bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  7. Fetę pokroić w kostkę.
  8. Cebulę i fetę dodać do usmażonych warzyw.
  9. Odkroić skórki w kromkach chleba tostowego i kromki pokroić w kostkę.
  10. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku.
  11. 25ml oliwy rozgrzać. Przysmażyć na niej lekko czosnek. Dodać pokrojony chleb i usmażyć grzanki.
  12. Musztardę wymieszać z octem i oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem polać warzywa z fetą. Udekorować grzankami i oliwkami.

Przepis pochodzi z gazety „Schnell&lecker“.

02

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony