Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Bogata, kolorowa i smaczna sałatka. Sałatka jest przygotowana na ciepło. Może być serwowana, jako ciepła przystawka lub też stanowić samodzielne, lekkie danie. Szczególnie pasują mi w tej sałatce czosnkowe grzanki tostowe.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe, młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 120ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • trochę soku cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 150g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 75g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, cukinie i bakłażana umyć.
  2. Paprykę oczyścić i pokroić w grube kawałki.
  3. Bakłażana pokroić w plasterki.
  4. Cukinie pokroić w słupki.
  5. 75ml oliwy rozgrzać na patelni i przysmażyć porcjami paprykę, cukinie i bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  7. Fetę pokroić w kostkę.
  8. Cebulę i fetę dodać do usmażonych warzyw.
  9. Odkroić skórki w kromkach chleba tostowego i kromki pokroić w kostkę.
  10. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku.
  11. 25ml oliwy rozgrzać. Przysmażyć na niej lekko czosnek. Dodać pokrojony chleb i usmażyć grzanki.
  12. Musztardę wymieszać z octem i oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem polać warzywa z fetą. Udekorować grzankami i oliwkami.

Przepis pochodzi z gazety „Schnell&lecker“.

02

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. sisters4cooking

Gdy za oknem zimno, taka saatka na ciepo jest naprawdę fajnym rozwiązaniem

  Załączniki
 
  1. Paula

nawet na śniadanie bym ją zjadła

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony