Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

01

Bardzo dobra sałatka, super jako przystawka. Szczególnie pasuje mi tutaj rukola, ale oczywiście można użyć dowolnej zielonej sałaty. W połączeniu z mango i smażonym w orzechach serem Feta jest naprawdę smaczna.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • zielona sałata (u mnie rukola)
  • ok. 200g twardego sera Feta
  • 1 dojrzałe mango
  • ok. 50g zmielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 jajko
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek (lub olej)
  • sos sałatkowy np. z Knorra (lub dowolne zioła)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na czterech talerzach.
  2. Mango umyć, obrać, pokroić w paski i ułożyć na sałacie.
  3. Ser Feta pokroić w grubą kostkę.
  4. Jajko rozkłócić na talerzu. Ser obtoczyć dokładnie w jajku i kolejno w orzechach. Czynność tą powtórzyć. (Ser musi być dokładnie obtoczony w orzechach, aby nie rozpłynął się podczas smażenia).
  5. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim kostki sera.
  6. Kostki serowe ułożyć na sałacie.
  7. Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i octem (doprawić do smaku). Sosem polać sałatkę.

 02

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 8 lat temu
    Przy tej sałatce na pewno nie wyjdzie Ci papka ;-) Układasz sałatę, mango i usmażony ser, na to sos i gotowe Co do roztopienia się sera, to Cię pocieszę, że mi się właśnie rozpuścił, jak smażyłam go pierwszy raz. Dlatego specjalnie napisałam, żeby podwójnie panierować i najlepiej jest przygotować starannie kostkę po kostce i wtedy wszystko się uda. A i taki rozpuszczony ser z orzechami był pyszny :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sokomaniak.pl · 8 lat temu
    Wygląda super. Szkoda, że jak ja robię jakąś sałatkę to mi zawsze wygodzi chaotyczna papka. I znając moje szczęście feta by mi się pięknie rozlała na patelni tworząc artystyczny skrzep spalonego białka i orzechów.

    PS. Te kody obrazkowe na Twoim blogu to niezła zagadka. Musiałem kilka odświeżyć by w końcu trafić na taki który rozpoznałem poprawnie

Polub nas na ...

Początek strony