Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Meksykańska sałatka warstwowa

Bardzo fajna sałatka i bardzo bogata. Znajdziecie w niej wszystko. Zarówno świeże warzywa jak i mięso oraz chipsy, które świetnie pasują do tej sałatki. Sałatki wychodzi sporo. Super na party ;-)

Składniki:

  • 1 sałata zielona
  • 1 paczka chipsów Tortilla (serowe,  paprykowe lub chili)
  • 3- 4 pomidory
  • ok. 300g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • fasola czerwona konserwowa
  • kukurydza konserwowa
  • 200g startego sera żółtego
  • 500ml jogurtu naturalnego, gęstego
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, poszatkować i przysmażyć z mięsem mielonym na małej ilości oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przysmażyć na 1 łyżce oleju.
  3. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
  4. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski, najlepiej szklanej.
  5. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Kolejno wyłożyć ostudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę.
  7. Jogurt, majonez, sól i pieprz wymieszać. Wylać na sałatkę. Posypać serem żółtym. Górę posypać pokruszonymi chipsami.

Meksykańska sałatka warstwowa

Meksykańska sałatka warstwowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. aga

dziewczyny a zamiast fasoli co mogłabym dać innego ??

  Załączniki
 
  1. Gosia

Sałatkę zrobiłam parę dni temu na wieczór panieński. Oczywiście okazała się sukcesem Nawet pomimo tego, że użyłam zbyt rzadkiego jogurtu, który rozpłynął się po całej sałatce. Przepis poleciłam już paru osobom

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Jolu na zdjęciu jest lodowa ale może też być zwykła.

  Załączniki
 
  1. Jola

czy to jest zwykła sałata czy sałata lodowa? czy obojętnie?

  Załączniki
 
  1. Ewa

Zrobiłam, wyszła przepyszna, dodałam do sosu odrobinę czosnku. Wszystkim smakowała.
Polecam !!!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ewo nie, nie trzeba nic zapiekać.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Pytam ,bo nie chcę popełnić błędu, ser nie musi się roztopić???
Jeśli to możliwe proszę o szybką odpowiedź, ponieważ właśnie robię sałatkę i nie wiem jak podać >>>

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ewo nie.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Czy gotową sałatkę włożyć do piekarnika na kilka min?

  Załączniki
 
  1. Ela

Pychottaaa!!!!!!!!!!!1 Hicior imprezy, nie było osoby która by nie chciała tej sałatki, wręcz jej zabrakło :lol: . Na następny raz dodam do sosu tabasco że by bardzie podkręcić smak :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony