Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Meksykańska sałatka warstwowa

Bardzo fajna sałatka i bardzo bogata. Znajdziecie w niej wszystko. Zarówno świeże warzywa jak i mięso oraz chipsy, które świetnie pasują do tej sałatki. Sałatki wychodzi sporo. Super na party ;-)

Składniki:

  • 1 sałata zielona
  • 1 paczka chipsów Tortilla (serowe,  paprykowe lub chili)
  • 3- 4 pomidory
  • ok. 300g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • fasola czerwona konserwowa
  • kukurydza konserwowa
  • 200g startego sera żółtego
  • 500ml jogurtu naturalnego, gęstego
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, poszatkować i przysmażyć z mięsem mielonym na małej ilości oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przysmażyć na 1 łyżce oleju.
  3. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
  4. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski, najlepiej szklanej.
  5. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Kolejno wyłożyć ostudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę.
  7. Jogurt, majonez, sól i pieprz wymieszać. Wylać na sałatkę. Posypać serem żółtym. Górę posypać pokruszonymi chipsami.

Meksykańska sałatka warstwowa

Meksykańska sałatka warstwowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    dziewczyny a zamiast fasoli co mogłabym dać innego ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Sałatkę zrobiłam parę dni temu na wieczór panieński. Oczywiście okazała się sukcesem Nawet pomimo tego, że użyłam zbyt rzadkiego jogurtu, który rozpłynął się po całej sałatce. Przepis poleciłam już paru osobom
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Jolu[/b] na zdjęciu jest lodowa ale może też być zwykła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 3 lat temu
    czy to jest zwykła sałata czy sałata lodowa? czy obojętnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Zrobiłam, wyszła przepyszna, dodałam do sosu odrobinę czosnku. Wszystkim smakowała.
    Polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Ewo[/b] nie, nie trzeba nic zapiekać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Pytam ,bo nie chcę popełnić błędu, ser nie musi się roztopić???
    Jeśli to możliwe proszę o szybką odpowiedź, ponieważ właśnie robię sałatkę i nie wiem jak podać >>>
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Ewo[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Czy gotową sałatkę włożyć do piekarnika na kilka min?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 lat temu
    Pychottaaa!!!!!!!!!!!1 Hicior imprezy, nie było osoby która by nie chciała tej sałatki, wręcz jej zabrakło :lol: . Na następny raz dodam do sosu tabasco że by bardzie podkręcić smak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Kiedyś już robiłam w okrojonej wersji (bo nie miałam bodajże pieczarek) bez okazji. Dziś ujrzy światło dzienne przygotowałam na domówkę, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować.

    dodałam jedynie do jogurtu czosnek, bo miał kwaśnawy posmak, a u nas wszyscy czosnek lubią. Mam nadzieję, że ta modyfikacja zmieni smak jedynie na plus!

    i faktycznie wychodzi wieeelka porcja. W standardowej salaterce zmieściła mi się tylko sałata. Zrobiłam więc w naczyniu żaroodpornym i okazało się być na styk!

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justka2712 · 6 lat temu
    Zrobiłam! Wyszła pyszna! Efekty u mnie na blogu, więc zapraszam w wolnej chwili. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    Tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 6 lat temu
    Wygląda cudownie, jutro chyba wypróbuję mimo diety tylko tego jogustu naturalnego ma być aż pół litra?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Joasiu, świetny przepis, z tej ilości wyszy mi dwie salatki, a na imieninach obie zniknęly w 10 minut W ogole rewelacyjne przepisy i rewelacyjna strona, a Ty masz niesamowity talent - podziwiam i gratuluję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    Cieszę się, że sałatka smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Salatka naprawdę smaczna. Na drugi dzień jeszcze lepsza. W ogóle świetne przepisy, będę próbować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 lat temu
    Słowo "pyszna", to za mało powiedziane dla tej sałatki. Jest rewelacyjna!!! Zachwyciła wszystkich gości na moich urodzinach. Polecam wszystkim gorąco!

Polub nas na ...

Początek strony