Prosta, ale interesująca w smaku sałatka z kuchni bułgarsko/bałkańskiej, przygotowana z czerwonej grillowanej (lub pieczonej) papryki. Sałatka powinna być przygotowana z dodatkiem sera szopskiego, ale jeśli jest on nieosiągalny lub bardziej preferujecie fetę, możecie ją spokojnie użyć. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję Rafałowi. Trzymałam się przepisu, ale osobiście dodałabym jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.
Składniki na 2- 3 porcje:
500g papryki czerwonej (najlepiej długiej)
parę oliwek (dowolnych)
ok. 100g sera szopskiego lub sera feta
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu (dałam balsamiczny)
ewentualnie sól do smaku
Sposób przygotowania:
Papryki ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka).
Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół i usunąć pestki. Kolejno pokroić w paski o szerokości ok. 0,5 – 1cm.
Papryki rozłożyć na talerzach, pasek koło paska.
Oliwki pokroić drobno. Rozłożyć na papryce.
Ser pokroić w małą kostkę i posypać z góry.
Całość skropić oliwą i octem.
Uwaga: Ja wymieszałam wszystkie składniki w misce, doprawiłam solą i wstawiłam na parę godzin do lodówki.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
I kolejna pyszna rzecz - wczoraj wypróbowana (moje kochanie było zachwycone:) ). Pozwoliłam sobie na lekka modyfikację i zamiast oliwy potraktowałam sałatkę lekkim jogurtem z czosnkiem. Palce lizać:)
Jadłam kiedyś taką sałatkę przyrządzoną przez znajomą Hiszpankę, była wprawdzie bez sera ale smakowała świetnie do grillowanego mięsa. Nie starczyło dla wszystkich! Twoja kompozycja z serem wydaje mi się jeszcze trafniejsza, bo słony ser i oliwki równoważą słodki smak papryki, musi być wyśmienita!
Bardzo fajny przepis, z tym, że nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, ponieważ substancje odpowiedzialne za procesy wzdymania przechodzą do wody, w której moczy się fasola. Należy ...
Nigdy nie robiłam ogorkowej zupy bo jej nie lubię.. Ale teraz ze względu na dziecko które poszerza swoje smaki muszę zacząć hahah
Zobaczymy jak wyjdzie, jestem w trakcie
Najczęściej komentowane