Sałatka z ciecierzycy
- Szczegóły

Prosta, sycąca sałatka z ciecierzycą. Dobrze smakuje z bagietką. Doskonale nadaje się również jako dodatek do mięsa z gilla.
Składniki:
- 250g ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki słonecznika
- 3 pomidory
Dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju
- sól
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na co najmniej 12 godz. Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (ok. 40min lub dłużej nawet do 90min, w zależności od ziaren). Miękkie ziarna odcedzić i od razu wymieszać z łyżeczką oleju i solą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Ciecierzycę, słonecznik, cebulę i pomidory wymieszać w misce. Osobno wymieszać składniki na sos. Sos wlać do miski, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.