Zupa marchewkowa z awokado

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1litr wywaru mięsnego
  • 500g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100ml creme fraiche lub gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować do miękkości.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać do zupy.
  3. Gdy marchewka się ugotuje, zupę zmiksować na krem. Dodać creme fraiche (lub gęstą śmietanę słodką), przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, imbirem i sokiem z cytryny.
  4. Awokado obrać, oddzielić od pestki i pokroić w kostkę.
  5. Zupę rozlać do talerzy i posypać awokado.

Smacznego.

Zupa marchewkowa z awokado