Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Kremowa zupa pieczarkowa podana z groszkiem ptysiowym. Zupa jest smaczna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Zamiast groszku ptysiowego można serwować ją również z grzankami.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 750ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50ml śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • trochę natki pietruszki
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  4. Na łyżce oleju przysmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok.
  5. Masło roztopić. Dodać mąkę i smażyć chwilkę ciągle mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Dodać zimny wywar szybko mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę rozlać do talerzy i posypać groszkiem ptysiowym.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Zupa krem z pieczarek Zupa krem z pieczarek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 22 dni temu
    A czy można zamiast śmietany dodać jogurt grecki lub bałkański i bez dodawania mąki zrobić??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 miesięcy temu
    Czym zastapic make pszenna? Cos dla bezglutenowcow...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Teresa · 1 dni temu
      Teresa - świetnie zagęszcza mąka z tapioki. można z niej robić też budyń na mleku roślinnym - dla osób bez-mlecznych i bezglutenowych
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Myślę, że można użyć białej mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 4 lat temu
    Pyszna! :-)

Polub nas na ...

Początek strony