Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Kremowa zupa pieczarkowa podana z groszkiem ptysiowym. Zupa jest smaczna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Zamiast groszku ptysiowego można serwować ją również z grzankami.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 750ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50ml śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • trochę natki pietruszki
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  4. Na łyżce oleju przysmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok.
  5. Masło roztopić. Dodać mąkę i smażyć chwilkę ciągle mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Dodać zimny wywar szybko mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę rozlać do talerzy i posypać groszkiem ptysiowym.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Zupa krem z pieczarek Zupa krem z pieczarek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony