Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Zupa kukurydziana

Ciekawa zupa, o kremowej konsystencji i słodko- ostrym smaku. Kukurydza sprawia, że zupa jest delikatna i lekko słodka, a ostrości dodaje jej chili. Zupa jest mocno pikantna.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki kukurydzy (1 puszka ok. 425ml, waga samej kukurydzy ok. 285g)
  • 4 cienkie plasterki boczku
  • 1 cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1- 2 małe papryczki chili
  • 2- 3 łyżki mąki pszennej
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • trochę natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę odsączyć na sitku.
  2. Ok. ¾ kukurydzy zalać wywarem. Zagotować, a następnie gotować 10 minut.
  3. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko.
  4. Boczek usmażyć na patelni. Odstawić na bok.
  5. Chili pokroić w cienkie krążki.
  6. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Dodać chili. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo zmiksowaną zupę ciągle mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać resztę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Podawać z boczkiem.

Na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.

Zupa kukurydziana

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony