Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Pyszny rosół. Do tego kluski z kaszy manny stanowią świetne połączenie. Bardzo smakują mojej rodzinie i tym małym i tym dużym. To najważniejsze ;-)

Składniki na 4 porcje:

  • 40g masła
  • 80g kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 1l bulionu wołowego (ugotowanego na mięsie wołowym z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler i doprawionego)
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Na końcu dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na 20 minut.
  2. Bulion zagotować. Mokrymi rękami formować z masy kluseczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania) i wrzucać je do gotującego się na małym ogniu bulionu.
  3. Zupę gotować na małym ogniu przez 20 min.
  4. Przed podaniem zupę posypać pietruszką.

Uwaga: Masa ma być taka, aby łatwo można było uformować kluski. W przeciwnym wypadku dodać jeszcze troszkę kaszy manny. Robiłam ten rosół już dużo razy i podana porcja jest według mnie odpowiednia. Ważne jest, aby ręce moczyć we wodzie przed formowaniem klusek.

Przepis pochodzi z książki: „Bayerische Küche“.

02

03

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony