Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia. Polecam szczególnie w chłodne dni.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 400g białej fasoli „Jasiek”
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g kiełbasy
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4- 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
  2. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
  4. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
  6. Zasmażkę dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić jeszcze zupę do smaku.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Fasolka po bretońsku

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 miesięcy temu
    Moja mama też gotuje w tej samej wodzie i na zasmażce.
    Ktoś jak nie ma pojęcia o gotowaniu i o smaku to lepiej niech się nie wypowiada.
    Pozdrawiam i życzę smacznego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Helena · 2 miesięcy temu
    Czy to dzisiejsza "moda" ze obraza sie obce osoby, tylko za to, ze maja inne podejscie do czegos niz "ja" osobiscie????
    Doskonaly, "Babciny" przepis na fasolke po Bretonsku.
    A te wszystkie "nowoczesne" komentarze,,,,,,,,,,ciekawa jestem jak w zeczywistosci zyjecie,,,,, "nowoczesne DAMY"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Franek · 2 miesięcy temu
    Ja przed moczeniem fasoli zalewam ją wrzątkiem na 10 minut ,wrzątek odlewam a ziarnka traktuję zgodnie z przepisem. Mozna isć na przyjęcie nawet do królowej angielskiej a żaden bąk nie wyleci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kucharzyna · 3 miesięcy temu
    Fatalny przepis. Autor(ka) nazywa danie "zupą" (punkt 6), co raczej nie wróży dobrze przepisowi. A ten sugeruje gotowanie fasoli w tej samej wodzie, co jest krytycznym błędem w dzisiejszych czasach (zanieczyszczenie środowiska !) - wodę należy odlać i do gotowania zużyć nową.
    Po drugie - brak cebuli (!) i czosnku (!) - nadających charakterystyczny posmak.
    I po trzecie wreszcie - jaka zasmażka ? Kobieto, czy tam mężczyzno.. zasmażkę zostaw w PRLu. Tutaj fasolę się rozgniata - kilka łyżek wyjętych z garczka w końcowym etapie - i dodaje z powrotem, dzięki czemu całość gęstnieje samoistnie.
    Nie wspomnę o opcjonalnych dodatkach typu sproszkowana czerwona papryka (może być wędzona), które wynoszą starą, poczciwą fasolkę po bretońslu na nowe wyżyny Przepis do poprawki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sebko · 1 miesięcy temu
      Pięknie to napisałaś i wyjęłaś mi słowa prosto z ust
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Toska · 4 miesięcy temu
    Poraz pierwszy ugotowalam fasole w tej samej wodzie nie odcedzajac jej. Po ugotowaniu byla bardzo gorzka . Wspomne tylko , ze uzylam dokladnie te same skladniki. Troche szkoda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 miesięcy temu
    A ja gotuje w tej samej wodzie i żyje. Jest pyszna a wzdęcia muszą być w końcu to fasola takA tradycja . Życze smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Idorit · 4 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis, z tym, że nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, ponieważ substancje odpowiedzialne za procesy wzdymania przechodzą do wody, w której moczy się fasola. Należy ją odlać i gotować w świeżej a wówczas fasola nie będzie wzdymająca.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      calineczka · 2 miesięcy temu
      U mnie w domu tez fasole gotowalo sie w tej samej wodzie zeby nie wylewac cennych skladnikow znajdujacych sie w fasoli, ktore przeszy do wody po calonocnym moczeniu. Fasola nigdy absolutnie nigdy nie jest gorzka. Jeszcze na koniec dodaje odrobine czabru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    B. · 5 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam, wyszła bardzo fajna, a zamiast koncentratu dałam passatę pomidorową No, i podsmażane wszystko na smalcu, bo najlepiej smakuje, ostatecznie nie wszystko musi być dietetyczne i mało kaloryczne, tym bardziej, ze robię fasolę rzadko, to moja bodajże druga w dość długim już życiu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eryk · 5 miesięcy temu
    Gotowanie "w tej samej wodzie", to niemądry przesąd. Podczas moczenia fasola nie tylko mięknie, ale też wypłukują się niej toksyczne, szkodliwe substancje, które roślina "złapała" z zanieczyszczonego powietrza podczas wzrostu. Wodę z moczenia trzeba więc odlać, a nawet przepłukać fasolę czystą wodą przed gotowaniem. Na gotowanie "w tej samej wodzie" nie ma żadnych racjonalnych argumentów, to wyłącznie przesąd, w dodatku szkodliwy, bo prowadzi do spożycia toksycznych substancji, jakie zawiera współczesne powietrze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      _Zd · 5 miesięcy temu
      Popieram odlać i wypłukać, wtedy nie ma wzdęć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 7 miesięcy temu
    Ja całość gotuję jeszcze na żeberkach, mięso z kością robi swoje w każdej zupie, pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadzia · 7 miesięcy temu
    Ja moczę fasole całą noc i w tej samej wodzie gotuję w szybkowarze 20 min - bez soli. W innym rondlu podsmażam cebule, boczek i kiełbasę - zalewam zrobionym przeze mnie sokiem pomidorowym, doprawiam czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i wrzucam fasolę. Jeszcze chwilkę niech razem pomruga i gotowe Oczywiście można zagęścić już wg. uznania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renia · 7 miesięcy temu
    Pod koniec gotowania dodaję szczyptę suszonego cząbru, a zamiast zasmażki: blenderem rozdrabniam część ugotowanej fasoli i dodaję do całości.Zasmażam natomiast (na niewielkiej ilości oleju) cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Można oprócz koncentratu dodać przecier pomidorowy ,na koniec łyżeczka masła.Pychotka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Misio · 4 miesięcy temu
      Slusznie, ze czaber. Po niemiecku sama nazwa wskazuje, ze czaber pasuje do fasoli: Bohnenkraut (Bohnen - fasola, Kraut - ziolo).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dana · 8 miesięcy temu
    Świetne danie. Teraz próbowałam.Pycha ?Dana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystek · 9 miesięcy temu
    Sól radzę dać później, ponieważ fasola dłużej mięknie z solą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 10 miesięcy temu
    A ja od siebie dorzucam cząber. Świetny smak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andzia · 1 lat temu
    Od siebie dorzucam ostrą paprykę i estragon - genialny smak. Dziękuję za wspaniały przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystian · 2 lat temu
    dodać zimna wodę do zasmażki z tłuszczem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moni · 4 lat temu
    od dluzszego czasu robie taka fasolke i jest naprawde genialna polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Moja babcia robiła taką fasolkę, gdy byłam malutka :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    lubię, gdy w tej fasolce jest dużo kiełbaski i pieprzu z chęcią zjadłabym zawartość Twojej miseczki Asiu

Polub nas na ...

Początek strony