Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 5-6 porcji:
Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 250g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku,  majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • kwaśna śmietana ok. 10- 18%
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
  2. Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
  3. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
  4. Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.  
  6. Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki.  Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania.  Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
  7. W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
  8. Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
  9. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
  11. Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  12. Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.

Smacznego.

 Placki ziemniaczane po węgiersku

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia Hosia · 2 lat temu
    Placki po węgiersku ,REWELACJA !!!!!!dzis znalazłam ,dzis robiłam przepyszne!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Ja placki ziemniaczane robie tak że ziemniaki trę na dużych oczkach moim zdaniem takie są smaczniejsze. Bardzo podobają mi się przepisy ostatnio robiłam roladki i jak dla mnie nowość zupę kukurydziana bardzo szybka pyszna i sycaca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    Trochę pracochłonne ale warto było spędzić pół dnia w kuchni. Palce lizać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Przepyszne placuszki ja dodałam jeszcze tymianek, ale to rzecz gustu i smaku Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Pychota ! Dziś robiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 4 lat temu
    Placki ziemniaczane są pyszne. Zrobiłam dzisiaj na obiad i napewno będę robić częściej. Polecam i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monisia · 5 lat temu
    przepyszne placuszki, nie trzeba pomidorków, bo kolor jest fajny dzięki papryce w proszku. super blog, będe tu częściej zaglądać :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 lat temu
    hej przepis cakiem ok ale mnie brakuje tu pomidorowej nutki może warto by dodać odrobinę przecieru i kolor będzie ladniejszy

Polub nas na ...

Początek strony