Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 5-6 porcji:
Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 250g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku,  majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • kwaśna śmietana ok. 10- 18%
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
  2. Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
  3. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
  4. Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.  
  6. Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki.  Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania.  Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
  7. W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
  8. Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
  9. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
  11. Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  12. Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.

Smacznego.

 Placki ziemniaczane po węgiersku

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Gosia Hosia

Placki po węgiersku ,REWELACJA !!!!!!dzis znalazłam ,dzis robiłam przepyszne!!!!!

  Załączniki
 
  1. Anna

Ja placki ziemniaczane robie tak że ziemniaki trę na dużych oczkach moim zdaniem takie są smaczniejsze. Bardzo podobają mi się przepisy ostatnio robiłam roladki i jak dla mnie nowość zupę kukurydziana bardzo szybka pyszna i sycaca

  Załączniki
 
  1. Atlanta

Trochę pracochłonne ale warto było spędzić pół dnia w kuchni. Palce lizać.

  Załączniki
 
  1. Monika

Przepyszne placuszki ja dodałam jeszcze tymianek, ale to rzecz gustu i smaku Polecam

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Pychota ! Dziś robiłam

  Załączniki
 
  1. ata

Placki ziemniaczane są pyszne. Zrobiłam dzisiaj na obiad i napewno będę robić częściej. Polecam i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. monisia

przepyszne placuszki, nie trzeba pomidorków, bo kolor jest fajny dzięki papryce w proszku. super blog, będe tu częściej zaglądać :-)

  Załączniki
 
  1. Agata

hej przepis cakiem ok ale mnie brakuje tu pomidorowej nutki może warto by dodać odrobinę przecieru i kolor będzie ladniejszy

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony