Placki ziemniaczano- marchewkowe


Placki ziemniaczane wzbogacone o marchewkę i zieloną cebulkę, starte na grubych oczkach tarki. Chrupiące, smaczne i szybkie do przygotowania. Można podawać je same, z kleksem gęstej kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosem pieczarkowym. Ja podałam placki z dipem z jogurtu greckiego i startej na tarce rzodkiewki.
Składniki na ok. 15 placków:
- ok. 500 g ziemniaków
- 2 nieduże marchewki (ok. 140g)
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 3 jajka (rozmiar M)
- 4 łyżki kaszy mannej (w wersji bezglutenowej: kaszy kukurydzianej)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
- Cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do ziemniaków i marchewki dodać cebulkę, jajka i kaszę mannę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po kilka placków równocześnie, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
- Od razu podawać na ciepło np. z kleksem śmietany.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!