Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)

Do polania:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).
  2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  3. Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę.  Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

2

  1. Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
  2. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).

Czas:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Knedle z brzoskwiniami Knedle z brzoskwiniami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Świetny przepis! W końcu znalazłam to, czego długo szukałam ;p dzięki serdeczne, cała rodzinka zajadała ze smakiem a jeśli chodzi o mnie - nie wiedziałam, że knedle mogą być tak dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 8 lat temu
    To jedyne knedle, które lubimy ;-) Moja siostra robi je ze zmielonym serem i uważa, że takie są lepsze (moje dzieci chyba też 8) ).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 8 lat temu
    Robiłam podobne knedle ze śliwkami i wiem, ze są pyszne

Polub nas na ...

Początek strony