Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.
Składniki na ok. 12 sztuk:
500g twarogu
2 jajka
1 łyżeczka masła
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kaszy manny
2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)
Do polania:
2 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę. Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.
Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Świetny przepis! W końcu znalazłam to, czego długo szukałam ;p dzięki serdeczne, cała rodzinka zajadała ze smakiem a jeśli chodzi o mnie - nie wiedziałam, że knedle mogą być tak dobre
Jest ok. Proszę zdjąć boczek z wymieszanym makaronem z gazu na dużej patelni i wymieszać bez podgrzewania z sosem wg przepisu. Można wówczas gotowe danie podgrzać następnego dnia. Pychota. Dodać ...
@MiroslawaW składnikach jest podlinkowany bulion mięsny i warzywny. Kliknij na nie to przejdziesz do przepisów, jak ja gotuję bulion Ja gotuję na mięsie.
@MartaMożna. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj starte jabłko. Można dodać podsmażoną cebulę. Dodaj majonez, olej lub jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
Najczęściej komentowane