Pizza Margherita


Najpopularniejsza i najprostsza włoska pizza. Pizza z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Lubiana szczególnie przez dzieci.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- 150ml sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
- 250g sera mozzarella
- 12 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól ziołowa
Sposób przygotowania:
- Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Pizze posmarować sosem pomidorowym. Przyprawić solą.
- Mozzarellę osuszyć i pokroić w plasterki. Razem z listkami bazylii ułożyć na pizzy.
- Skropić oliwą. (Szczególnie dobrze skropić bazylię).
- Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.