Pizza Margherita

Najpopularniejsza i najprostsza włoska pizza. Pizza z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Lubiana szczególnie przez dzieci.

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 150ml sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 250g sera mozzarella
  • 12 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ziołowa

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  4. Pizze posmarować sosem pomidorowym. Przyprawić solą.
  5. Mozzarellę osuszyć i pokroić w plasterki. Razem z listkami bazylii ułożyć na pizzy.

2

  1. Skropić oliwą. (Szczególnie dobrze skropić bazylię).
  2. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy