Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Tarta ze szparagami

Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500g zielonych szparagów
  • zielona cebulka (dymka)
  • 100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pomidorki koktajlowe
  • sól ziołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
  6. Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

02

03

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 5 lat temu
    Właśnie kupiłam szparagi i zabieram się do dzieła :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [b]Łasuchu[/b] miło mi, że tarta Ci smakuje. Nie wiem za bardzo od czego mogł być ten nadmiar tłuszczu. Ciasto jest zwykłe kruche. Nadzienie też powinno się "związać".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łasuch · 6 lat temu
    Serdecznie dziękuję za przepis. Wyszło fajnie, kolorowo i smacznie, choć muszę przyznać, że po wyjęciu z piekarnika ciasto i blaszka "ociekały" tłuszczem. Musi tak być czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smaczny Dom · 7 lat temu
    przyznam sie wstydliwe..ze jestem w Szwajcarii juz tydzien..a nie zrobilam jeszcze nic ze szparagami..musze to naprawic:)

    ps. tatra..jednym slowem: pychotka:)

    Lina w smietanie: mnie nie przeszkadza..nie ma jak male koktajlowe pomidorki i do tego zapiekane:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EVE · 7 lat temu
    wygląda niezwykle apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mopswkuchni · 7 lat temu
    Bardzo ładna tarta ze szparagami :)Aż chce się natychmiast zjeść kawałek http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Just My Delicious · 7 lat temu
    piękna jest!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 7 lat temu
    Dziękuję :-)
    [b]Lina[/b] osobiście nie lubię skórki z pomidora i nawet surowego parzę wrzątkiem i ściągam skórką. Na tarcie są malutkie pomidorki koktajlowe i po upieczeniu ta skórka ładnie się oddziela i ją po prostu ściągam palcami :-* ;-) Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje i wcina jak leci :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kulinarnefascynacje · 7 lat temu
    Świetna, na pewno pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kabamaiga · 7 lat temu
    Śliczna. Widzę, że miałyśmy podobny obiad
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    piękna tarta, musi być dobra
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lina w Śmietanie · 7 lat temu
    Piękna jest A tak z ciekawości, nie przeszkadza Ci skórka z pomidorków jak się przypiecze? to mnie jakoś odwodzi od używania świeżych pomidorów w pieczonych rzeczach. A może jakoś sobie z tym radzisz?
    Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony