Tarta ze szparagami
- Szczegóły

Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto kruche:
- 150g mąki pszennej
- 120g masła
- jajko
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 500g zielonych szparagów
- zielona cebulka (dymka)
- 100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- pomidorki koktajlowe
- sól ziołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
- Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
- Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.