Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta ze szparagami

Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500g zielonych szparagów
  • zielona cebulka (dymka)
  • 100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pomidorki koktajlowe
  • sól ziołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
  6. Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

02

03

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Maja

Właśnie kupiłam szparagi i zabieram się do dzieła :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Łasuchu miło mi, że tarta Ci smakuje. Nie wiem za bardzo od czego mogł być ten nadmiar tłuszczu. Ciasto jest zwykłe kruche. Nadzienie też powinno się "związać".

  Załączniki
 
  1. Łasuch

Serdecznie dziękuję za przepis. Wyszło fajnie, kolorowo i smacznie, choć muszę przyznać, że po wyjęciu z piekarnika ciasto i blaszka "ociekały" tłuszczem. Musi tak być czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Smaczny Dom

przyznam sie wstydliwe..ze jestem w Szwajcarii juz tydzien..a nie zrobilam jeszcze nic ze szparagami..musze to naprawic

ps. tatra..jednym slowem: pychotka

Lina w smietanie: mnie nie przeszkadza..nie ma jak male koktajlowe pomidorki i do tego...

przyznam sie wstydliwe..ze jestem w Szwajcarii juz tydzien..a nie zrobilam jeszcze nic ze szparagami..musze to naprawic

ps. tatra..jednym slowem: pychotka

Lina w smietanie: mnie nie przeszkadza..nie ma jak male koktajlowe pomidorki i do tego zapiekane

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. EVE

wygląda niezwykle apetycznie

  Załączniki
 
  1. mopswkuchni

Bardzo ładna tarta ze szparagami Aż chce się natychmiast zjeść kawałek http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

  Załączniki
 
  1. Just My Delicious

piękna jest!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Dziękuję :-)
Lina osobiście nie lubię skórki z pomidora i nawet surowego parzę wrzątkiem i ściągam skórką. Na tarcie są malutkie pomidorki koktajlowe i po upieczeniu ta skórka ładnie się oddziela i ją po prostu ściągam palcami :-* ;-) Mój mąż...

Dziękuję :-)
Lina osobiście nie lubię skórki z pomidora i nawet surowego parzę wrzątkiem i ściągam skórką. Na tarcie są malutkie pomidorki koktajlowe i po upieczeniu ta skórka ładnie się oddziela i ją po prostu ściągam palcami :-* ;-) Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje i wcina jak leci :lol:

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kulinarnefascynacje

Świetna, na pewno pyszna

  Załączniki
 
  1. kabamaiga

Śliczna. Widzę, że miałyśmy podobny obiad

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony