Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Podawać z surówką lub sałatą.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 80ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
  3. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Dodać do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części z zależności od wielkości ziemniaków.
  5. Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
  6. Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać. Kolejno przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Iwona

Mniam! Wszystko wyszło baaardzo dobre musiałam tylko zmodyfikować sposób pieczenia. Ziemniaki były gotowe po 40 minutach więc przełożyłam mięso z sosem do osobnego naczynia, dusiłam godzinę pod przykryciem, a potem znowu przełożył mięso na...

Mniam! Wszystko wyszło baaardzo dobre musiałam tylko zmodyfikować sposób pieczenia. Ziemniaki były gotowe po 40 minutach więc przełożyłam mięso z sosem do osobnego naczynia, dusiłam godzinę pod przykryciem, a potem znowu przełożył mięso na blachę z ziemniakami i piekłam jeszcze 10 minut. Boskie, będę wracać do tego przepisu bo wszystko w mig zniknęło dziękuję za przepis!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Hanna

Pierwszy raz robilam kurczaka w taki sposob ( w piekarniku ) i wyszedl idealny

  Załączniki
 
  1. Ewela

ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale

Powiem Wam naprawde PYCHOTKA

  Załączniki
 
  1. Ewela

ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale

  Załączniki
 
  1. Iwona

Wczoraj zrobilam to danie na obiad, wszyscy sie zajadali, dodalam do tego surowke z czerwonej kapusty wedlug przepisu Jamie Oliver

  Załączniki
 
  1. Krzysztof

jako facet samotnik uczę się gotować , znajduje przepis i lecę właśnie 50 minuta i robi się apetycznie Dziękuję.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Super User Super User
  1. Monika

Kurczak smakował nawet mojemu narzeczonemu, który nie jest fanem drobiu. Ekspresowe przygotowanie i mało zmywania, super przepis.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Marleno tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Marlena

A czy moge uzyc blachy z piekarnika zamiastbrytfanki? Nie posiadam zadnej.

  Załączniki
 
  1. Astheart

Nie mam rozmarynu, zastapilam majerankiem, bo ten sie tez doskonale nadaje do kurczaka. Wlasnie sie marynuje w lodowce, bedzie dzisiaj na kolacje.
Pozdrawiam z Czech!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony