Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Podawać z surówką lub sałatą.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 80ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
  3. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Dodać do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części z zależności od wielkości ziemniaków.
  5. Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
  6. Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać. Kolejno przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Mniam! Wszystko wyszło baaardzo dobre musiałam tylko zmodyfikować sposób pieczenia. Ziemniaki były gotowe po 40 minutach więc przełożyłam mięso z sosem do osobnego naczynia, dusiłam godzinę pod przykryciem, a potem znowu przełożył mięso na blachę z ziemniakami i piekłam jeszcze 10 minut. Boskie, będę wracać do tego przepisu bo wszystko w mig zniknęło dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 2 lat temu
    Pierwszy raz robilam kurczaka w taki sposob ( w piekarniku ) i wyszedl idealny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 2 lat temu
    [quote]ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale ;)[/quote]
    Powiem Wam naprawde PYCHOTKA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 2 lat temu
    ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    Wczoraj zrobilam to danie na obiad, wszyscy sie zajadali, dodalam do tego surowke z czerwonej kapusty wedlug przepisu Jamie Oliver
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 2 lat temu
    jako facet samotnik uczę się gotować , znajduje przepis i lecę właśnie 50 minuta i robi się apetycznie Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Kurczak smakował nawet mojemu narzeczonemu, który nie jest fanem drobiu. Ekspresowe przygotowanie i mało zmywania, super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Marleno[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 3 lat temu
    A czy moge uzyc blachy z piekarnika zamiastbrytfanki? Nie posiadam zadnej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 3 lat temu
    Nie mam rozmarynu, zastapilam majerankiem, bo ten sie tez doskonale nadaje do kurczaka. Wlasnie sie marynuje w lodowce, bedzie dzisiaj na kolacje.
    Pozdrawiam z Czech!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 3 lat temu
    Pycha!!! Tydzien temu robilam pierwszy raz i wyszło przepyszne jutro bede robic drugi raz ale tym razem na szykuje sobie mięso wieczorem aby sie moglo marynowac cala noc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 3 lat temu
    Przepis przetestowałam- udka i ziemniaki bardzo smaczne i co bardzo ważne szybko się przygotowuje.Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jakub · 4 lat temu
    Bardzo dobre ze mi ślinka leciała po policzkach
    Pycha! dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Proste i pyszne! Wypróbowane i wszyscy zadowoleni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Megan · 4 lat temu
    właśnie wstawilam do piekarnika.Ciekawe jakie będzie..goszczę dziś 2 facetów (w tym mąż) więc przygotowałam im po 2 udka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Przepis super. Fajny pomysł na szybki, smaczny obiad (a i bałaganu przy tym mniej niż przy klasycznym schabowym).
    Do tej pory byłam fanką "domowych wypieków", ale widzę, że i na tą stronkę muszę częściej zaglądać;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaska · 4 lat temu
    Rewelacja :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 4 lat temu
    Wypróbowałam - proste i pyszne! Dziękuje i pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony