Makaron ze szpinakiem i serem feta


Makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).
Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 400g dowolnego makaronu
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- 120g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
- Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
- Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
- Podawać od razu.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.