Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).

Doprawiając sos można dodać odrobinę soli, ale należy uważać, bo ser feta jest mocno słony.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 400g dowolnego makaronu
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 120g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
  2. Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
  3. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
  5. Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
  6. Podawać od razu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. iza

Wlasnie przed chwila skonczylam palaszowac przespis fajny i prosty ale jak dla mnie powinno byx w proorcjach troche wiecej fety zeby dodac wiecej kremowosci makaronowi

  Załączniki
 
  1. Karla

Danie pyszne, ja delikatnie sos zmiksowałam (dla dzieci)- jadły aż im się uszy trzęsły

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Nie szczególnie przepadam za szpinakiem, może dlatego, że nigdy nie potrafiłam go dobrze przyprawić i przyrządzić, ale pokusiłam się na wypróbowanie tego przepisu i wyszło obłędnie! Na pewno nie raz je powtórzę, łatwe, szybkie, smaczne

  Załączniki
 
  1. Jerry

Właśnie dziś robiłem. Ja dodaję do tego dania orzeszki ziemne prażone na suchej patelni. Dodaję jeszcze trochę oregano. Pychota, zdrowe i syte.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Właśnie skorzystałam z tego przepisu i danie wyszło przepyszne, gorąco polecam. Ja dodałam jeszcze cebulę, którą udusiłam na maśle z czosnkiem :-)

  Załączniki
 
  1. Kasia

Danie pyszne i proste do wykonania :-). Jak dla mnie czosnek i pieprz w zupełności wystarczają.

  Załączniki
 
  1. Viola

Robilam wczoraj , bylo pyszne ! Z tym,ze polecam dodac troche przypraw,zeby mialo bardziej wyrazisty smak , np.tumianek,lubczyk,ziola prowansalskie aha no i nie solic dania dopoki ser feta sie caly nie rozpusci na patelni,bo mozna zdrowo...

Robilam wczoraj , bylo pyszne ! Z tym,ze polecam dodac troche przypraw,zeby mialo bardziej wyrazisty smak , np.tumianek,lubczyk,ziola prowansalskie aha no i nie solic dania dopoki ser feta sie caly nie rozpusci na patelni,bo mozna zdrowo przesolic smacznego

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. magda

Można zrobić z tego zapiekanke? Tzn wsadzić całość do piekarnika :-)

  Załączniki
 
  1. wedelka

Uwielbiam

  Załączniki
 
  1. dariozka91

w prostocie siła najlepsze są takie obiadki

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony