Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Leczo z cukinii

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 1 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
  • 2 średnie cebule
  • 200 g kiełbasy (lub 100 g kiełbasy i 100 g wędzonego boczku)
  • 2 papryki (dowolne, u mnie czerwone)
  • ok. ½ szklanki wody
  • 4 spore pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 2 liście laurowe
  • garść natki pietruszki
  • parę gałązek rozmarynu
  • można dodać również majeranek, oregano, bazylię

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
  2. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  5. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
  7. Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Leczo z cukinii Leczo z cukinii

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony