Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
1 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
2 średnie cebule
200 g kiełbasy (lub 100 g kiełbasy i 100 g wędzonego boczku)
2 papryki (dowolne, u mnie czerwone)
ok. ½ szklanki wody
4 spore pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
2 liście laurowe
garść natki pietruszki
parę gałązek rozmarynu
można dodać również majeranek, oregano, bazylię
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Leczo z przepisu jest super aczkolwiek dziś dokonałem sobie małej zmiany w nim ? zamiast koncentratu dodałem łyżkę sosu paprykowego ostrego i 2 łyżeczki musztardy stołowej ? jak dla mnie jest mega, polecam spróbować ( o ile lubi ktoś trochę ostrzejsze potrawy chodź ta aż taka ostra nie jest) ?
@Włochz niedodawaniem śmietany się zgodzę, ale bez przesady z tym że muszą być policzki wieprzowe
ja dodaję czosnek i natkę pietruszki i jest chillera i utopia normalnie
Najczęściej komentowane