Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej)

Ciepły, chrupiący kalafior z piekarnika z przyprawami. Upieczony jest w piekarniku bez dodatku oleju. Różyczki kalafiora obtoczone są w przyprawach wymieszanych w wodzie, dzięki której przykleją się one do warzywa. Bardzo smaczny i jakże prosty do przygotowania. Polecam podawać z surówką z marchewki i jabłka.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Duże różyczki przekroić jeszcze na pół.
  2. W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem ziołowym, kurkumą i papryką. (Przyprawy możecie używać różne, według waszych upodobań).
  3. Dodać różyczki kalafiora i zataczając kuliste ruchy miską i lekko nią potrząsając, obtoczyć je w przyprawach.
  4. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby różyczki nie nachodziły na siebie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż kalafior będzie miękki (sprawdzić widelcem) i się przyrumieni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej) Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Malzahn · 1 miesięcy temu
    To danie bardziej smakuje mi gdy kalafior najpierw lekko obgotuję, a później piekę krócej niż w przepisie- tj. jakieś 20 minut. Kalafior nie robi się wówczas gorzkawy. Pieczony kalafior świetnie smakuje z rozmaitymi sosami, aczkolwiek nie jest to już typowo dietetyczna wersja;)

Polub nas na ...

Początek strony