Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy
Pizza hawajska

Pizza Hawajska

...

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • ananas w puszce
  • 200g szynki
  • sos pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy, albo ketchup)
  • 200g sera żółtego typu Ementaler
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z wodą. Dodać cukier, 2-3 łyżki mąki i odstawić na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą.
  3. Zaczyn dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić na gładką masę.
  4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto wyłożyć na największą blachę posmarowaną tłuszczem.
  6. Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30minut w temperaturze 180°C.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pizza hawajska Pizza hawajska

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roman · 1 lat temu
    Witam moje drogie Panie
    A ja robię pizze z mąki farina typu 00. Bardzo polecam, bo ciasto to cały sekret udanej i dobrej pizzy... Moje składniki są następujące (przepis na 5 pizz o średnicy 32cm);
    1kg mąki farina 00
    Woda 600ml
    4 łyżeczki soli
    50ml oliwy z oliwek
    20g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru

    Najpierw robę zaczyn z drożdży, cukru i łyżeczek mąki, czekam około 10 minut i dodaje zaczyn do reszty składników. Ciasto wyrabiam ręcznie 15 minut, powinno być elastyczne i rozciągliwe. Odstawiam przykryte wilgotną ścierką na 1.5h.

    No i jedna ważna rzecz! Pizze wkładam do rozgrzanego piekarnika na maxa czyli 250 stopni i piekę około 8 minut aż ciasto się przyrumieni. Jest to pizza typowo włoska bo jadłem już niejedną we włoskiej pizzeri
    Pozdrawiam i udanych wypieków życzę !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pola · 1 lat temu
    Przepraszam a na ile osób mniej więcej wychodzi ta pizza ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 1 lat temu
    pizza jest pyszna i pysznie pachnie POLECAM!!!! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 lat temu
    po tych komentarzach na pewno spróbuje zrobić ze soim chłopakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Musiałam piec jakieś pół godziny dłużej ale w końcu wyszło mi przepyszne ciasto na pizzę :)! Co do sera, posypałam na spód i na górę -idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Pizza wyszla pycha polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    [b]Milenasy[/b] z umiejscowieniem sera to jest naprawdę różnie. Jedni lubią ser na dole tj. zaraz na sosie, inni na górze, a jeszcze inni dają trochę sera na sos i resztę na górę. To kwestia gustu, a komentarze są właśnie po to, aby je czytać i indywidualnie podejmować decyzję o modyfikacji przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milenasy · 1 lat temu
    Warto edytowac przepis i napisac, że ser kładzie sie na spod, a dopiero na niego idą składniki! To bardzo ważne, a nie każdy czyta komentarze, gdzie ludzie o tym pisza i popelnia przez ten przepis błąd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    [b]Marto[/b] największa blacha z piekarnika, rozmiar w zależności od piekarnika ok. 34x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Jaka wielkości blacha około?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    pizza piecze się w piekarniku wygląda przepysznie, mam nadzieje ze smakuje tak samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 1 lat temu
    Ja ostatnio zrobiłam pizze hawajską z serem mozzarellą, a sos pomidorowy dodałam taki jak do makaronu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Silla · 1 lat temu
    Przepis wyglada ciekawie ale ser zawsze daje sie na spod. To jest szkola wloskich mistrzow pizzy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    ciasto wyszlo super, tylko z tym serem nie za bardzo bo wszystko sie ugotowalo zamialst upiec. radze posypywac serem pod spód :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 1 lat temu
    Ja dałam ser na spod a nie na górę, poza tym dodałam pieczarki, cebulkę zamiast ananasa i pizza była pyszniutka doskonałe ciasto mi wyszło, było mięciutkie a nie jak to zazwyczaj bywa twarde i suche...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janusz · 1 lat temu
    To jest zapiekanka nie pizza,ser na pizze się daje na spód a nie na wierzch.Pod tym serem to się udusi raczej niż upiecze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Isabell · 1 lat temu
    Witam:)
    proponuję do ciasta dodać trochę przegotowanych przepuszczonych przez praskę ziemniaków.
    Na taką ilość mąki jak tu w przepisie około pół szklanki ziemniaków:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    a ile czasu piec w tej najwyższej temp. piekarnika ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moni · 5 lat temu
    a ja pieke pizze w najwiekszej temp piekarnika i wychodzi lepsza niz z pizzerii polecam wyprobowac !

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony