Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Pizza hawajska

Pizza Hawajska

...

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • ananas w puszce
  • 200g szynki
  • sos pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy, albo ketchup)
  • 200g sera żółtego typu Ementaler
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z wodą. Dodać cukier, 2-3 łyżki mąki i odstawić na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą.
  3. Zaczyn dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić na gładką masę.
  4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto wyłożyć na największą blachę posmarowaną tłuszczem.
  6. Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30minut w temperaturze 180°C.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pizza hawajska Pizza hawajska

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. Roman

Witam moje drogie Panie

A ja robię pizze z mąki farina typu 00. Bardzo polecam, bo ciasto to cały sekret udanej i dobrej pizzy... Moje składniki są następujące (przepis na 5 pizz o średnicy 32cm);
1kg mąki farina 00
Woda 600ml
4 łyżeczki soli
50...

Witam moje drogie Panie

A ja robię pizze z mąki farina typu 00. Bardzo polecam, bo ciasto to cały sekret udanej i dobrej pizzy... Moje składniki są następujące (przepis na 5 pizz o średnicy 32cm);
1kg mąki farina 00
Woda 600ml
4 łyżeczki soli
50ml oliwy z oliwek
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru

Najpierw robę zaczyn z drożdży, cukru i 3 łyżeczek mąki, czekam około 10 minut i dodaje zaczyn do reszty składników. Ciasto wyrabiam ręcznie 15 minut, powinno być elastyczne i rozciągliwe. Odstawiam przykryte wilgotną ścierką na 1.5h.

No i jedna ważna rzecz! Pizze wkładam do rozgrzanego piekarnika na maxa czyli 250 stopni i piekę około 8 minut aż ciasto się przyrumieni. Jest to pizza typowo włoska bo jadłem już niejedną we włoskiej pizzeri

Pozdrawiam i udanych wypieków życzę !

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Pola

Przepraszam a na ile osób mniej więcej wychodzi ta pizza ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Pola

jeśli np. na obiad to na 4 osoby, a jeśli jako przekąskę to na 8 osób

  Załączniki
 
  1. Wiktoria

pizza jest pyszna i pysznie pachnie
POLECAM!!!! ;-)

  Załączniki
 
  1. Kamila

po tych komentarzach na pewno spróbuje zrobić ze soim chłopakiem

  Załączniki
 
  1. Marta

Musiałam piec jakieś pół godziny dłużej ale w końcu wyszło mi przepyszne ciasto na pizzę ! Co do sera, posypałam na spód i na górę -idealnie

  Załączniki
 
  1. Kasia

Pizza wyszla pycha polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Milenasy z umiejscowieniem sera to jest naprawdę różnie. Jedni lubią ser na dole tj. zaraz na sosie, inni na górze, a jeszcze inni dają trochę sera na sos i resztę na górę. To kwestia gustu, a komentarze są właśnie po to, aby je czytać i...

Milenasy z umiejscowieniem sera to jest naprawdę różnie. Jedni lubią ser na dole tj. zaraz na sosie, inni na górze, a jeszcze inni dają trochę sera na sos i resztę na górę. To kwestia gustu, a komentarze są właśnie po to, aby je czytać i indywidualnie podejmować decyzję o modyfikacji przepisu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Milenasy

Warto edytowac przepis i napisac, że ser kładzie sie na spod, a dopiero na niego idą składniki! To bardzo ważne, a nie każdy czyta komentarze, gdzie ludzie o tym pisza i popelnia przez ten przepis błąd

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto największa blacha z piekarnika, rozmiar w zależności od piekarnika ok. 34x 40cm.

  Załączniki
 
  1. Marta

Jaka wielkości blacha około?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony