Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Pasta z pieczonej papryki i pomidorów

Pasta przygotowana jest z pieczonej papryki i pomidorów z dodatkiem czosnku, oleju i octu. Zbliżona jest trochę do ajvaru, choć klasyczny ajvar, przygotowany z samej papryki, smakuje jednak inaczej (właściwie czuć tylko paprykę) i ma inną konsystencję niż ta pasta.

Koleżanka z Kosowa, od której mam ten przepis, zapytana o nazwę tej potrawy, nie potrafiła dać mi jednoznacznej odpowiedzi. Mówiła, że jedni nazywają ją gotowaną sałatką z warzywami, inni sałatką jesienną lub też po prostu pastą. Jesienią prawie każda gospodyni przygotowuje ją i to w ogromnych ilościach z 10- 20kg papryki. Gotowa pasta umieszczana jest w słoikach, które następnie są pasteryzowane. Tak przygotowaną pastę można przechowywać przez rok. Można ją również mrozić lub przetrzymywać w słoiku w lodówce do ok. tygodnia.

Można ją jeść na ciepło lub zimno, jako pastę do chleba (pyszna sama lub np. z serem żółtym, wędliną), jako dodatek do mięs, makaronu, również do zup (dodanie 2 łyżek pasty do zupy wzbogaci jej smak). Można również dodać do niej jajka i zrobić nietypową jajecznicę.

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej (najlepiej długiej)
  • 1 kg pomidorów
  • 1 papryczka peperoni
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 150ml oleju
  • 2- 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3- 4 łyżki octu ok. 5%

Sposób przygotowania:

  1. Papryki ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka popęka. (Peperoni piekłam 15 minut).
  2. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Następnie ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół i usunąć pestki. Papryki pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 220°C, aż skórka popęka (ok. 15 minut).
  4. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Papryki i pomidory przełożyć na durszlak, przemieszać i pozostawić na ok. 6 godzin, aby ociekły z soku. (Można tego nie robić, ale wtedy czas gotowania będzie bardzo długi, czekając, aż cały płyn odparuje).
  6. Po 6 godzinach obrać ząbki czosnku i pokroić w kostkę.
  7. Pomidory i papryki przełożyć do garnka. Dodać 50ml oleju i smażyć na największym ogniu ciągle mieszając. Olej dolewać stopniowo w trakcie smażenia (mniej więcej co 5 minut dodać kolejne 50ml). Całość smażyć 20 minut, cały czas na największym ogniu. Następnie ściągnąć garnek z pieca.
  8. Dodać ocet, pokrojony czosnek, natkę pietruszki, sól i cukier. Wymieszać. Pastę można dodatkowo zmiksować blenderem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  9. Gotową pastę przełożyć do słoika, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki.
  10. Z podanego przepisu otrzymamy ok. 600g pasty.
 

Kuchnia:

Bałkańska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 600g pasty

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pasta z pieczonej papryki i pomidorów

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 2 lat temu
    Pasta jest przepyszna! Właśnie przygotowuję ją drugi raz Niestety nie udało mi się dostać papryczki pepperoni. Czym mogę ją zastąpić i w jakich proporcjach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Orin · 6 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis. Pasta jest rewelacyjna i daje ogrom kulinarnych możliwości. Na pewno dorobię jeszcze kilka słoiczków

Polub nas na ...

Początek strony