Dip z bakłażana


Dip z bakłażana
Pyszny dip ze smażonego bakłażana. Popularny w hiszpańskiej kuchni. Podawany jest do świeżej bagietki. Z podanego przepisu wychodzi mała miseczka dipu, ok. 150ml. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.
Składniki na ok. 150ml:
- 1 duży bakłażan
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 2 zielone cebulki (dymki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić wszerz na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- 4 łyżki oliwy podgrzać na dużej patelni na średniej mocy palnika. Plastry bakłażana usmażyć z obu stron, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Odstawić na bok.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno.
- Łyżkę oliwy podgrzać na patelni. Dodać cebulkę i czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż cebulka się zeszkli. Dodać do bakłażana i pozostawić do ostygnięcia.
- Całość zmiksować np. blenderem. Wmieszać pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Serwować od razu lub włożyć do lodówki. W drugim przypadku wyciągnąć z lodówki 15 minut przed podaniem. Podawać z bagietką.
Przepis pochodzi z książki: „Spanische Küche” World Food.
Kuchnia: |
Hiszpańska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!