Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Dip z bakłażana

Dip z bakłażana

Pyszny dip ze smażonego bakłażana. Popularny w hiszpańskiej kuchni. Podawany jest do świeżej bagietki. Z podanego przepisu wychodzi mała miseczka dipu, ok. 150ml. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.

Składniki na ok. 150ml:

  • 1 duży bakłażan
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 zielone cebulki (dymki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wszerz na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. 4 łyżki oliwy podgrzać na dużej patelni na średniej mocy palnika. Plastry bakłażana usmażyć z obu stron, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Odstawić na bok.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno.
  4. Łyżkę oliwy podgrzać na patelni. Dodać cebulkę i czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż cebulka się zeszkli. Dodać do bakłażana i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Całość zmiksować np. blenderem. Wmieszać pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  6. Serwować od razu lub włożyć do lodówki. W drugim przypadku wyciągnąć z lodówki 15 minut przed podaniem. Podawać z bagietką.

Przepis pochodzi z książki: „Spanische Küche” World Food.

 

Kuchnia:

Hiszpańska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Dip z bakłażana

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony