Surówka dwudniowa

Surówka dwudniowa

Wspaniała surówka. Znakomity dodatek do obiadu. Nie jest skomplikowana, ale jej przygotowanie rozłożone jest na dwa dni. Gorąco polecam.

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 1 mała kapusta biała
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
  • 100g słodkiej śmietany 30%
  • 200g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 5 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej:

  1. Kapustę umyć i poszatkować na drobno.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebule obrać i poszatkować.
  4. Kapustę, marchewki i cebulę włożyć do dużej miski.
  5. Sól, pieprz, cukier, ocet i sok z cytryny wymieszać. Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i odstawić na co najmniej 24 godziny.

Na następny dzień:

  1. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki poszatkować. Wymieszać ze śmietanami, jogurtem i majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę jeszcze na chwilę.

Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 2 dni

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Surówka dwudniowa