Surówka dwudniowa


Surówka dwudniowa
Wspaniała surówka. Znakomity dodatek do obiadu. Nie jest skomplikowana, ale jej przygotowanie rozłożone jest na dwa dni. Gorąco polecam.
Składniki na ok. 10 porcji:
- 1 mała kapusta biała
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
- 100g słodkiej śmietany 30%
- 200g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
- 5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej:
- Kapustę umyć i poszatkować na drobno.
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać i poszatkować.
- Kapustę, marchewki i cebulę włożyć do dużej miski.
- Sól, pieprz, cukier, ocet i sok z cytryny wymieszać. Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i odstawić na co najmniej 24 godziny.
Na następny dzień:
- Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki poszatkować. Wymieszać ze śmietanami, jogurtem i majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę jeszcze na chwilę.
Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: 2 dni
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.