Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Surówka z młodej kapusty z suszonymi śliwkami

Surówka do obiadu z młodej, białej kapusty z dodatkiem jabłka i suszonych śliwek. Jest łagodna i lekko słodka. Można podawać ją również do mięsa z grilla.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • ½ niedużej główki młodej, białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 70g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 jabłko
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować drobno. Posolić łyżeczką soli, przykryć i pozostawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła.
  2. W tym czasie umyć suszone śliwki i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Do kapusty dodać cebulę, śliwki, jabłko i szczypiorek. Doprawić octem, oliwą i pieprzem.
  6. Surówkę schłodzić przez ok. 30 minut przed podaniem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Surówka z młodej kapusty z suszonymi śliwkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony