Tropikalne smoothie bowl


Tropikalny mus owocowy składający się z soczystych, egzotycznych owoców tj. ananas, mango i banany połączonych z mlekiem kokosowym. Taka witaminowa miska to zdrowa propozycja na pierwsze, drugie śniadanie lub przekąskę. Smoothie nie zawiera dodatku cukru. Cała słodycz pochodzi od słodkich owoców.
Składniki na 3 porcje (ok. 1 litra):
Smoothie bowl:
- ½ świeżego ananasa
- 2 banany
- 300 g mrożonego mango
- 150 ml mleka kokosowego z puszki
Do dekoracji:
- posiekane migdały
- rodzynki
- wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni do lekkiego zarumienienia
Sposób przygotowania:
- Obrać ananasa ze skóry, wyciąć twardy rdzeń i ciemne oczka, a następnie pokroić w kostkę.
- Otworzyć puszkę mleka kokosowego, wymieszać zawartość i odmierzyć 150 ml.
- Do blendera przełożyć kawałki mrożonego mango, obrane i pokrojone na kawałki banany, pokrojonego ananasa oraz mleko kokosowe. Zmiksować na gładką masę. (Miksuję w Thermomixie ok. 30s./ obr. 10. Jeśli pozostały kawałki na pokrywie lub naczyniu, przekładam je z powrotem do naczynia i miksuję ponownie przez 10 s./ obr. 10).
- Mus przelać do misek. Udekorować posiekanymi migdałami i rodzynkami oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!