Porzeczkowo- brzoskwiniowe smoothie bowl


Świeża porcja letnich owoców w misce. To owocowe smoothie na bazie mrożonych bananów z dodatkiem świeżych brzoskwiń i czerwonych porzeczek. Ta wegańska i zdrowa porcja witamin może stanowić śniadanie lub lekki deser.
Składniki na ok. 2 porcje:
Smoothie bowl:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 150 g czerwonych porzeczek
Do dekoracji:
- brzoskwinia
- 2 łyżki granoli lub musli
- kilka gałązek czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotować smoothie: Brzoskwinie naciąć od góry na krzyż, ułożyć w misce, zalać wrzątkiem do przykrycia i odczekać chwilę. Następnie odlać wodę, ściągnąć skórkę nożykiem, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić na kawałki.
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
- Kawałki brzoskwiń, porzeczki i mrożone banany przełożyć do blendera/ naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
- Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
- Mus przelać do dwóch misek. Udekorować kawałkami brzoskwini, porzeczkami i posypać granolą. Podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.