Porzeczkowo- brzoskwiniowe smoothie bowl

Świeża porcja letnich owoców w misce. To owocowe smoothie na bazie mrożonych bananów z dodatkiem świeżych brzoskwiń i czerwonych porzeczek. Ta wegańska i zdrowa porcja witamin może stanowić śniadanie lub lekki deser.

Składniki na ok. 2 porcje:

Smoothie bowl:

  • 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 150 g czerwonych porzeczek

Do dekoracji:

  • brzoskwinia
  • 2 łyżki granoli lub musli
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować smoothie: Brzoskwinie naciąć od góry na krzyż, ułożyć w misce, zalać wrzątkiem do przykrycia i odczekać chwilę. Następnie odlać wodę, ściągnąć skórkę nożykiem, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić na kawałki.
  2. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
  3. Kawałki brzoskwiń, porzeczki i mrożone banany przełożyć do blendera/ naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
  4. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
  5. Mus przelać do dwóch misek. Udekorować kawałkami brzoskwini, porzeczkami i posypać granolą. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Porzeczkowo- brzoskwiniowe smoothie bowl