Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczna sól z czosnkiem niedźwiedzim o ładnej zielonej barwie. Ma ona delikatnie czosnkowy posmak. Można ją stosować do różnych potraw, szczególnie tych, do których dodajemy czosnek. Sprawdzi się szczególnie do sałatek, mięs, sosów i zup.

Składniki:

  • 50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 250 g dowolnej, białej soli (np. morskiej, alpejskiej lub kamiennej)

Sposób przygotowania:

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć, odciąć ogonki i poszatkować.
  2. Czosnek niedźwiedzi i 50 g soli zmiksować blenderem na wilgotną, gładką masę.
  3. Dosypać resztę soli i wymieszać łyżką, tak długo, aż cała sól zabawi się na zielono.
  4. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie sól na całej powierzchni. Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze ok. 50°C, grzałka góra- dół. Co pół godziny przemieszać i rozetrzeć między dłońmi. (Można również wystawić sól na słońce na kilka godzin, aż będzie sucha. Od czasu do czasu przemieszać).
  5. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym, ciemnym i nie za ciepłym miejscu, aby sól nie straciła aromatu i koloru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas suszenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 250 g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sól z czosnkiem niedźwiedzim Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony