Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczne masło z czosnkiem niedźwiedzim, które pasuje do chleba z wędliną, serem żółtym, do mięsa, ryb, warzyw szczególnie z grilla. Pięknie pachnie, dobrze smakuje i ma ładną barwę. Jest bardzo proste do przygotowania.

Składniki:

  • 250g masła
  • 100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i poszatkować drobno.
  3. Dodać masło, szczyptę soli i pierzu. Zmiksować blenderem.
  4. Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
  5. Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.

Wariant Thermomix

Składniki:

  • 250g masła
  • 100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki.
  3. Liście przełożyć na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć liście ze ścianek naczynia na dół.
  4. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5.
  5. Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
  6. Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony