Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Zapiekany bakłażan z pomidorami i mozzarellą to bardzo smaczne połączenia smaków. Polecam podawać go jako przystawka, przekąska lub kolacja na ciepło.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, sól ziołowa
  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
  2. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Posypać z góry.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony