Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Zapiekany bakłażan z pomidorami i mozzarellą to bardzo smaczne połączenia smaków. Polecam podawać go jako przystawka, przekąska lub kolacja na ciepło.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, sól ziołowa
  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
  2. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Posypać z góry.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. edyta

zrobiam, wyszo super,goście zadowoleni-polecam.

  Załączniki
 
  1. Paula

rewelacja! zapisuję

  Załączniki
 
  1. piegusek1976

bardzo apetyczne danie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony