Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą


Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą
Tak zapiekane ziemniaki można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycają wyglądem. Ilość ziemniaków można przygotować w zależności od potrzeby. Orientacyjnie na ok. 6 ziemniaków potrzeba ok. 200g sera mozzarella i 2 średniej wielkości pomidory.
Składniki:
- ziemniaki
- pomidory
- ser mozzarella
- świeża bazylia
- sól ziołowa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki.
- Mozzarellę pokroić w plasterki.
- Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć plastrem mozzarelli. Posypać solą ziołową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C.
- Na każdym ziemniaku ułożyć listek bazylii.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.