Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Flammkuchen z gruszkami

Flammkuchen z gruszkami

Bardzo smaczna tarta-pizza na cieniutkim spodzie z gruszkami i serem mozzarella. Jeśli lubicie kombinacje dań z owocami to ta tarta będzie Wam smakować. Idealnie nadaje się jako ciepła przekąska.

Składniki na ok. 4 porcje:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)

Nadzienie:

  • 1 duża gruszka
  • 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche")
  • ok. 250- 300g sera mozzarella
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, wodę, sól i oliwę zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować bardzo cienko. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Gruszkę umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
  2. Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Ser mozzarella pokroić w plasterki.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (grzałka góra- dół).
  5. Ciasto posmarować creme fraiche. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać cebulką, ułożyć plasterki gruszki i przykryć serem.

3

  1. Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
 

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Flammkuchen z gruszkami Flammkuchen z gruszkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Paula

pyszności... sama mam na takie ochotę

  Załączniki
 
  1. asieja

podoba mi się takie gruszkowe wydanie. nie słodkie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony