Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Pikantna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożone jest serkiem kremowym i wędzonym łososiem. Proste, a jakże smaczne.

Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok. 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • ok. 150g łososia wędzonego
  • posiekane świeże lub mrożone zioła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.

2

  1. Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym i posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć plasterki łososia. Przykryć drugim, wyciętym kołem.

3

4

5

  1. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.

6

  1. Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie.

7

8

  1. Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować serkiem, posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć łososia. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Wioletta

Czym ewentualnie mogę zastąpić łososia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Wioletta

Cienkimi plasterkami szynki lub boczek albo szynka pokrojana w kostkę.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Czy serek Philadelphia moge zastąpić mascarpone ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Tak lub innym kremowym, kanapkowym.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony