Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Pikantna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożone jest serkiem kremowym i wędzonym łososiem. Proste, a jakże smaczne.

Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok. 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • ok. 150g łososia wędzonego
  • posiekane świeże lub mrożone zioła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.

2

  1. Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym i posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć plasterki łososia. Przykryć drugim, wyciętym kołem.

3

4

5

  1. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.

6

  1. Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie.

7

8

  1. Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować serkiem, posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć łososia. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Wioletta

Czym ewentualnie mogę zastąpić łososia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Wioletta

Cienkimi plasterkami szynki lub boczek albo szynka pokrojana w kostkę.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Czy serek Philadelphia moge zastąpić mascarpone ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Tak lub innym kremowym, kanapkowym.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony